У Харківській області поліцейські виявили 18 російських катівень та встановили тисячу військових злочинців

Фото: Сергій Болвінов/Facebook

У звільнених містах та селах Харківської області правоохоронці виявили 18 місць, де російські загарбники катували українських громадян, і встановили особи тисячі російських військових злочинців.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області з посиланням на першого заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергія Пантелєєва.

За його словами, на деокупованих територіях слідчо-оперативні групи Нацполіції провели понад 1,5 тисячі оглядів місць вчинення воєнних злочинів.

“Під час відпрацювань звільнених територій Харківщини поліцейські виявили та задокументували 18 місць, де росіяни незаконно утримували та катували наших громадян – у містах Куп’янськ, Ізюм, Балаклія, Вовчанськ, селах Козача Лопань, Шевченкове, Огірці”, – розповів Сергій Пантелєєв.

Він також повідомив, що працівники Нацполіції створили реєстр військовослужбовців рф та учасників незаконних збройних формувань так званої «л\днр», які перебували на деокупованих територіях Харківщини та могли вчиняти воєнні злочини. Туди вже внесена інформація про понад тисячу осіб.

Під час проведення стабілізаційних заходів правоохоронці перевірили причетність понад двох тисяч місцевих мешканців до співпраці з окупантами. Підтверджену інформацію передають СБУ для подальшого розслідування.

Як повідомляв Харків Times, у перші дні після деокупації у Харківській області виявили 10 російських катівень, шість з них – в Ізюмі.

У Балаклії рашисти влаштували катівні у підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку. Людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

Під час окупації рашисти перетворили райвідділок поліції Куп’янська на в’язницю, де утримували та знущалися з місцевих мешканців, які відмовлялися з ними співпрацювати. за словами одного з постраждалих, людей тут катували струмом та випалювали паяльником хрести на тілі.

У  селищі Козача Лопань виявили одразу дві російські катівні. Окупанти облаштували катівні у підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину.