Випалювали паяльником хрести на тілі – в’язень російської катівні у Куп’янську дав свідчення СБУ (відео)

Фото: radiosvoboda.org

Під час окупації рашисти перетворили райвідділок поліції Куп’янська на в’язницю, де утримували та знущалися з місцевих мешканців, які відмовлялися з ними співпрацювати.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі СБУ.

За інформацією спецслужби, «тюрма» була переповнена втричі, оскільки серед куп’янчан мало хто хотів допомагати ворогу.

“У камерах, розрахованих на 140 осіб, окупанти одночасно тримали понад 400. Незаконно ув’язнені громадяни змушені були спати стоячи. За міжнародними конвенціями, таке поводження визнається катуваннями та є жорстокими, нелюдськими видами поводження і покарання.”, – розповіли у СБУ.

Слідчі Управління СБУ в Харківській області документують звірства та інші воєнні злочини, вчинені російсько-окупаційними військами проти мирного населення, в рамках кримінальних проваджень за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

СБУ отримала свідчення куп’янчанина, який постраждав від тортур. Катували українців, за данними СБУ, співробітники фсб рф. На допитах співробітники фсб «вибивали» із місцевих імена та адреси учасників АТО, бійців територіальної оборони, осіб, які мали проукраїнську позицію. Погрожували стратою на мінному полі та розправою над родинами, які залишилися під окупацією.

«Мене на першому допиті хвилин 40 били струмом, стріляли в мене чи то з пневматики, чи то з газового, не знаю – я в мішку був… Били битами чи залізними трубами», – розповідає жертва російських тортур. Декому паяльниками випалювали на тілі хрести.

Умови тримання незаконно ув’язнених українців також були жахливими: у невеличкій, призначеній на 2 особи камері, утримували 8 людей.

“Такі дії російсько-окупаційних військ підпадають під ознаки катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Про це чітко вказано у Конвенції ООН проти катувань 1984 року, учасником якої, до речі, є і російська федерація.”, – підкреслили у СБУ

Наразі Службою безпеки проводяться оперативно-слідчі дії для встановлення всіх мешканців деокупованих територій, які постраждали від тортур рашистів.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області виявили 10 російських катівень, шість з них – в Ізюмі.

У Балаклії рашисти влаштували катівні у підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку. Людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

В Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, які носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.