Били струмом: у підвалі Балаклійського відділу поліції окупанти влаштували катівню (фото)

Фото: mvs.gov.ua

Російські загарбники під час окупації Балаклії  так само звірячили, як у містах, що стали символами їх нелюдської жорстокості – Бучі, Ірпіні та Бородянці. У Балаклії рашисти також влаштували концтабори, де катували мирних мешканців. Найлегшим вважалося катування електрострумом.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова.

За його словами, людей катували у в підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку.

У цих тюрмах тримали мінімум 40 людей, годуючи їх двічі на день кашами на воді. Рашисти шукали в’язнів через місцевих колаборантів. Окупантів цікавили ті, хто служив або мав родичів в АТО, хто допомогав ЗСУ.

“У випадку, коли вони звільняли багато людей, а нових не було – хапали людей прям на вулиці біля відділу поліції. Один чоловік просидів у «тюрмі» 46 днів – рашисти знайшли фото його брата у військовій українській формі”, – повідомив Сергій Болвінов.

Посилаючись на свідчення очевидців, він розповів, що людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

За інформацією МВС, в адмінбудівлі поліцейського відділку перебували військові так званої «лнр» та чеченської республіки, а також представники омону м. тольятті та фсб рф. У кожному приміщенні утримували від 8 до 15 осіб, за якими таємно вели спостереження.

«У ході огляду будівлі ми виявили дроти, які вели до прихованих відеокамер у приміщеннях, де утримувалися заручники. Люди, зокрема й жінки, спали на підлогах, а на допитах їх катували електричним струмом. На даний час ми маємо один підтверджений факт смерті людини внаслідок катувань. Нам відомі анкетні дані потерпілого та місце захоронення, відтак будемо проводити ексгумацію для подальших процесуальних дій», – розповіли в МВС.

Про катівню у Балаклії також повідомляла народний депутат Мар’яна Безугла. На своїй сторінці у Facebook вона оприлюднила фото з підвалів, де росіяни знущалися над українцями. На одному зі знимків можна побачити текст молитви “Отче наш”, нашкрябаний просто на стіні підвалу одним з полонених.

Також в місті вже виявлено одне місце масового поховання мирних мешканців, вбитих російськими окупантами. Повідомляється, що там, зокрема, поховані люди, розстріляні рашистами.

“Ця жахлива подія сталася 6 березня на центральному перехресті міста, де в окупантів був блок-пост. Коли машина з потерпілими проїжджала повз, російські злочинці їх розстріляли Зафіксовані кульові отвори у тілах потерпілих. Далі тіла будуть доправлені на судово-медичну експертизу”, – повідомили у МВС.

Як повідомляв Харків Times, 9 вересня у звільненому селі Гракове Чугуївського району ексгумували тіла двох закатованих людей з відрізаними вухами.

11 вересня у звільненому від окупантів селі Залізничне Чугуївського району Харківської області правоохоронці вилучили з місця поховання тіла чотирьох місцевих мешканців зі слідами катувань.