В Ізюмі почали ексгумацію тіл з масового поховання

Фото: Zelenskiy/Official

В Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, якы носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з місця події.

Як написав у Telegram голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, серед тіл, які були ексгумовані сьогодні, 99% з ознаками насильницької смерті. Є декілька тіл із зав’язаними за спиною руками, а одна людина похована з мотузкою на шиї.

«Вочевидь цих людей катували і стратили. Також серед похованих є діти», – засвідчив Синєгубов.

На місці трагічного поховання зараз працюють близько 200 правоохоронців та експертів. Ексгумовані тіла направлять на судово-медичну експертизу для точного встановлення причин смерті кожного загиблого.

«Після встановлення осіб загиблих усі вони будуть поховані з належною пошаною. Кожна смерть буде розслідувана та стане доказом військових злочинів росії в міжнародних судах», – зазначив голова ХОВА.

Не лишився осторонь ізюмської трагедії й Президент Володимир Зеленський.

«Це має бачити весь світ. Світ, у якому не повинно бути жорстокості й тероризму. Але все це є. І ім’я цьому – Росія.

На місці масового поховання в Ізюмі виявлено понад 400 тіл. З ознаками тортур, загиблі внаслідок ракетних обстрілів, діти, військові ЗСУ.  Росія залишає по собі тільки смерть і страждання. Вбивці. Кати. Позбавлені всього людського.

Не втечете. Не сховаєтеся.  Відплата буде справедливо страшною. За кожного українця, за кожну закатовану душу», – написав у Telegram очільник Української держави.

Як повідомляв Харків Times, 14 вересня працівники прокуратури та ДБР у рамках кримінального провадження за фактом держзради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК), провели обшуки у так званому «відділі поліції», створеному представниками рф під час окупації міста Ізюм Харківської області.