Росіяни катували людей у підвалах вокзалу та магазину у Козачій Лопані (фото)

У деокупованому селищі Козача Лопань Харківського району, де до широкомасштабної агресії рф мешкали близько 6 тис людей, українські правоохоронці виявили одразу дві російські катівні. Окупанти облаштували катівні у підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції Харківської області.

“Окупанти насильно утримували там людей, піддавали тортурам, фізичному та психологічному насиллю”, – розповіли у поліції.

За оперативною інформацією, у цих підвалах рашисти катували лише цивільних. Людей тримали за решітками. В’язні вимушені були спати або на підлозі, або на металевих ліжках без матрасів.

В одній з цих катівень залишився напис російською мовою: “Мы на руинах павших городов воскреснем, и в книгу мертвых впишем ваши имена!”.

Згідно з даними відкритих джерел, це слоган ПВК “Вагнер”.

20 вересня правоохоронці провели огляд цих катівень. Наразі поліцейські встановлюють потерпілих від рук російських окупантів, а також збирають доказову базу. Слідчі дії проводяться в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 7 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність).

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області виявили 10 російських катівень, шість з них – в Ізюмі.

У Балаклії рашисти влаштували катівні у підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку. Людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

В Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, які носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.

Під час окупації рашисти перетворили райвідділок поліції Куп’янська на в’язницю, де утримували та знущалися з місцевих мешканців, які відмовлялися з ними співпрацювати. за словами одного з постраждалих, людей тут катували струмом та випалювали паяльником хрести на тілі.