Слідчі через Telegram-канал знайшли чоловіка, який майже 3 місяці був у катівні в Балаклії

Фото: Сергій Болвінов/Facebook

40-річний Олександр, кого російські окупанти 85 днів тримали в катівні, розташованій у поліцейському відділу у м. Балаклія Харківської області, надав слідчим важливі свдічення через Telegram-канал “Воєнні злочини”.

Про це Харків Times довідався з повідомлення начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова.

За словами поліцейського, постраждалий чоловік звернувся до правоохоронців у листопаді. Олександр повідомив, що 30 травня до його будинку підійшло двоє окупантів, які після перевірки документів вдягли йому мішок на голову, вивезли в поле, та почали погрожувати вбивством, якщо він не розповість «де мешкають АТОвці». Залякувати Олександра вони намагались по різному – засипали землею, стріляли в повітря, тримали ніж біля горла. Не дивлячись на все це, ніякої інформації він їм не надав, за що вони повезли його в «місце, де вміють допитувати».

“Олександра кинули до камери, де знаходилось ще 6 людей – усі місцеві мешканці, які теж були спіймані росіянами – колишні військовослужбовці, підприємці, учасники АТО.
На 45-й день ув’язнення його вперше повели на допит – представники рф в масках, розпитуючи про знаходження військовослужбовців та АТОвців в Балаклії, катували Олександра електрострумом – проводу були прикріплені до його великих пальців та ладоней.”, – розповів Сергій Болвінов.

Ніяких відповідей вони від нього не почули, тому відпустили з допиту, а ще через 40 днів – відпустили додому, погрожуючи що «вони його не забули». Олександр виїхав через територію рф до Латвії, де зараз і перебуває.

“Завдяки нашому телеграм-каналу ми отримали цінні свідчення, які неодмінно будуть використані у майбутніх судах проти країни-агресора та її представників”, – підкреслив Сергій Болвінов.

Він звернувся до всіх, хто під час окупації був свідком воєнних злочинів, або навіть бачили обличчя ворогів, зайти у Telegram-канал “Воєнні злочини” та подивитися на розміщені там фото російських військвослужбовців.

“Можливо ви впізнаєте когось з них, або зможете надати іншу інформацію Слідчому управлінню. Саме завдяки Вашим свідченням росіяни отримають заслужене покарання.”, – повідомив Сергій Болвінов.

Як повідомляв Харків Times, у перші дні після деокупації у Харківській області виявили 10 російських катівень, шість з них – в Ізюмі.

У листопаді слідчі виявили вже 25 місць, де російські загарбники катували українських громадян.

За інформацією спікера Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, на деокупованих територіях Харківщини у кожному більш-менш великому населеному пункті де дислокувалися російські військові чи самопроголошена поліція могли катувати чи незаконно утримувати людей. У деяких містах та селах виявляли відразу декілька катівень.

У Балаклії рашисти влаштували катівні у підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку. Людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

У  селищі Козача Лопань виявили одразу дві російські катівні. Окупанти облаштували катівні у підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину.