У Харківській області виявили 25 російських катівень

У звільнених містах та селах Харківської області правоохоронці виявили 25 місць, де російські загарбники катували українських громадян

Про це Харків Times довідався з повідомлення начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова.

З початку повномасштабного вторгнення слідчими та дізнавачами поліції в Харківській області:

▪️ зареєстровано 542 кримінальних провадження за колабораційну діяльність;
▪️ повідомлено про підозру 126 колаборантів;
▪️ скеровано до суду 59 справ.

“Також, слідчі виявили вже 25 катівень, які організували росіяни під час окупації. По кожній проведені детальні огляди – вилучені відбитки пальців, ДНК, документи, чорнові записи та предмети, що свідчать про злочини окупантів. Встановлюються свідки та потерпілі від злочинів росіян”, – розповів Сергій Болвінов.

Як повідомляв Харків Times, у перші дні після деокупації у Харківській області виявили 10 російських катівень, шість з них – в Ізюмі.

Наприкінці вересня слідчі виявили вже 18 місць, де російські загарбники катували українських громадян, і встановили особи тисячі російських військових злочинців.

За інформацією спікера Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, на деокупованих територіях Харківщини у кожному більш-менш великому населеному пункті де дислокувалися російські військові чи самопроголошена поліція могли катувати чи незаконно утримувати людей. У деяких містах та селах виявляли відразу декілька катівень.

У Балаклії рашисти влаштували катівні у підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку. Людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

У  селищі Козача Лопань виявили одразу дві російські катівні. Окупанти облаштували катівні у підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину.