Борова під окупацією: вкрадене зерно та фейки про українських полонених

У Борівській територіальній громаді Харківської області, яка вже другий місяць перебуває під російською окупацією, місцеві мешканці виживають у надскладних умовах, переважна більшість підприємств, особливо аграрного сектору несуть колосальні збитки.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

Загалом у громаді відносно спокійно, станом на 25 травня бойові дії не ведуться. Так само немає мобільного зв’язку та інтернету, гостро не вистачає ліків, немає можливості зняти готівку. Щоб отримати готівкові кошти, мешканці вимушені їздити до Сватового, де вартість такої послуги вже складає 40% від загальної суми.

Надзвичайних втрат через воєнні дії та окупацію зазнало сільське господарство громади, яке є провідним сектором економіки громади.

“У найбільших сільгосппідприємствах знищено, пошкоджено або викрадено техніку, паливо, посівні матеріали, добрива тощо. Запаси зернових зіпсовані або вивезені. Частина земель залишилася незасіяною.”, – розповіли у сільраді.

Незрозуміло, що буде з врожаєм озимих культур, адже аграрії не мають можливості обробляти їх належним чином і невідомо, чи буде можливість їх зібрати. За попередніми підрахунками, збитки сільськогосподарських підприємств Борівщини сягають сотень мільйонів гривень, але точно підрахувати втрати наразі неможливо через окупацію території.

Окупанти постійно знаходяться в населених пунктах громади, але їхня кількість постійно змінюється. Загарбники називають себе визволителями та розповідають, як покращиться життя селян під окупаційною владою.

На одному з сепаратистсько-рашистських інформаційних ресурсів з’явилася публікація про начебто полонених українських військових, які, буцімто, здалися в полон, щоб не «погибать за амбиции Зеленского» (мовою оригіналу).

“На фото у цій публікації борівчани побачили документи одного з жителів нашої громади Максима Романченка. Та річ у тім, що Максим не перебуває на військовій службі в ЗСУ і на момент окупації знаходився у рідному селі та працював на одному з місцевих сільгосппідприємств. Відомо, що окупанти приходили до нього і кудись вивозили, але через три дні після цього хлопець повернувся додому.”, – розповіли у сільраді.

Тож, є підстави для припущення, що й інші фото документів з цього допису отримані у подібний спосіб і не мають жодного відношення до реальності. Росіянам доводиться вигадувати уявних українських військових, які начебто самі здаються у полон, задля посилення свого наративу про уявну перевагу російських окупаційних сил над Збройними Силами України.

Як повідомляв Харків Times, у Борівській громаді російські загарбники продовжують випилювати ліс.