У Харкові пікетували суд, який розглядає позов про перейменування проспекту Григоренка в Жукова

У Харкові топонімічна боротьба Жуков VS Григоренко, яка триває майже два роки, вийшла на третє коло. Сьогодні, 12 травня, Харківський окружний адміністративний суд почав розгляд позову з вимогою визнати протиправним рішення Харківської міськради про повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення депутата Харківської міськради Ігоря Черняка в Facebook.

За його словами, під час судового розгляду представники міськради відмовилися визнавати деякий загальновідомі факти біографії Георгія Жукова. Зокрема, не визнавали, що Жуков був міністром оборони Радянського Союзу.

“Суд по 3-му перейменування Жукова взад. Представники Харківської міської ради не визнають, що Г. К. Жуков був членом президії ЦК КПРС і міністром оборони Радянського Союзу. Коли дуже хочеться і дуже потрібно, то можна і історію «переписати», чи не так? “, – написав депутат.

Фото: Дмитрий Булах / Facebook.

Це вже третій позов з вимогою скасувати перейменування проспекту Григоренка в Жукова. Попередні два розгляди Харківська міськрада програла в судах і першої, і другої інстанції.

Перед початком засідання біля Харківського окружного адмінсуду на площі Свободи, 6 активісти провели пікет з вимогою повернути попередню назву – проспект Петра Григоренка. В акції брали участь представники політичної партії “Європейська солідарність” і ВО “Свобода”.

Як повідомляв Харків Times, майже рік Харківська міськрада намагається перейменувати проспект Петра Григоренка. На сесії 19 червня було перейменувано проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

Однак це рішення було опротестовано в суді. Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Міськрада подала апеляцію  і програла її.

На сесії 26 лютого цього року депутати в черговий раз підтримали рішення про перейменування проспекту Григоренка, повернувши йому ім’я маршала Жукова.

У червні Харківський окружний адміністративний суд за позовом, поданим ВО «Свобода», скасував рішення міської ради про перейменування проспекту Григоренка в честь Жукова.

14 грудня 2020 року Другий апеляційний адміністративний суд Харкова не задовольнив клопотання Харківської міської ради про зупинення провадження у справі про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова.

11 лютого Верховний суд України визнав незаконним повернення проспекту Петра Григоренка у Харкові імені маршала Жукова.

15 лютого Другий апеляційний адміністративний суд Харкова відмовив Харківській міській раді в задоволенні апеляційної скарги у справі про перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова.

24 лютого міська рада втретє надала проспекту Петра Григоренка ім’я Георгія Жукова.

Наступного дня, 25 лютого, представники партії «Європейська солідарність» подали позов до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправним рішення Харківської міської ради про повернення проспекту в Харкові імені радянського маршала.