Харківська міськрада вчергове вирішила перейменувати проспект Григоренка (доповнено)

Скриншот

Харківська міська рада вчергове вирішила перейменувати проспект Григоренка, повернувши йому ім’я маршала Жукова.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Проект рішення представив секретар топонімічної комісії Олексій Хорошковатий, який послався на результати громадського обговорення цього питання. З його слів, більшість учасників опитування підтримала перейменування.

Перед голосуванням висловилися проти перейменування у своїх виступах депутати міськради Іван Ракич та Ігор Черняк, а також лідер харківського Нацкорпусу Костянтин Немічев.

За прийняття рішення проголосували 52 депутати, проти – 8.

“Підтримати подання про зміну назви (перейменування) об’єкта топоніміки проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова в місті Харкові. Змінити назву об’єкта топоніміки в місті Харкові шляхом перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова, що пролягає від Московського проспекту до проспекту Героїв Сталінграда”, – йдеться у тексті рішення.

У поданні зазначається, що перейменувати проспект пропонують ветеранські організації Харкова. Вперше ім’я Жукова було присвоєно проспекту також на підставі “клопотання ветеранського активу Героїв Радянського Союзу Найдьонова М.А., Флейшмана А.Д. і Чинкова О.Ф.” – на його честь було перейменовано вулицю 60-річчя СРСР рішенням виконавчого комітету Харківської міськради від 14 лютого 1990 року. Розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 17 травня 2016 року № 181 проспект Маршала Жукова перейменовано в проспект Петра Григоренка.

У поданні повідомляється, що з 19 листопада по 18 грудня 2019 року включно проведено громадське обговорення у формі електронної консультації з питання присвоєння імені Маршала Жукова шляхом перейменування проспекту Петра Григоренка. “За результатами узагальнення усіх поданих пропозицій щодо присвоєння імені Маршала Жукова шляхом перейменування проспекту Петра Григоренка на підтримку висловились 11193 особи, що становить 86,1%, проти – 1807 осіб (13,9%)”, – стверджується у документі.

Згідно кошторису, перейменування проспекту коштуватиме харків’янам 109,815 тис. гривень. Ці кошти необхідні на зміну покажчиків із найменуванням проспекту на будівлях, а також на виготовлення та заміну штампів та бланків для установ бюджетної сфери.

Як повідомляв Харків Times, Харківська міськрада на сесії 19 червня перейменувала проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

Однак це рішення було опротестовано в суді. Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Міськрада подала апеляцію  на це рішення і програла її.

У середу, 26 лютого, перед початком сесії Харківської міської ради перед входом в мерію чоловік роздавав листівки з біографією радянського генерала-дисидента Петра Григоренка.