Правозахисників не пускають до Олексіївської колонії №25 після повідомлення про придушення бунту – ХПГ (відео)

Фото: khpg.org

Юристи Харківської правозахисної групи Геннадій Токарев, Ганна Овдієнко, Таміла Беспала та помічники народних депутатів Влад Сидоренко і Володимир Глущенко протягом дня 9 січня не могли потрапити на територію Олексіївської колонії №25 у Харкові, де напередодні, за повідомленням Управління Державної кримінально-виконавчої служби України, стався бунт.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківської правозахисної групи.

Спочатку адміністрація не пускала їх через те, що “не в змозі забезпечити достатню охорону”, адже на території колонії вже перебував представник Уповноваженого з прав людини в східних областях Сергій Краснопьоров. “Коли пан Краснопьоров вийшов з установи, нашу групу все одно не пустили. Більше того: заявили, що юристи ХПГ якимсь чином заважають вийти з колонії людині, що саме сьогодні звільняється”, – йдеться у повідомленні.

Спочатку правозахисникам не дозволили навіть ознайомитися з особовими справами, що зберігаються не на території колонії, а в спецчастині, яка знаходиться поза її межами. Пізніше їм все ж дозволили ознайомитися з особовими справами чотирьох засуджених.

Чоловік, звільнений сьогодні з колонії розповів правозахисникам: “Там повна колонія людей у масках у повному спорядженні. Нас о третій ночі всіх у трусах витягли, кинули в штабі на першому поверсі і примусили повзти на пузі до другого поверху. У деяких хлопців руки були в кайданках за спиною. У мене навіть коліна обдерті, плече обдерте… Ми пролежали з третьої ночі до обіду пикою в підлогу, руки за спиною. Нас примусили написати пояснювальні, ніби ми перешкоджали обшуку, після чого на нас одягнуті кайданки… Попереджали, щоб я нічого не казав, а то мені буде гаплик. Дуже страшно… Якщо з моїм життям щось станеться, прошу звернути увагу”.

Правозахисники стверджують, що Олексіївську колонію вважають однією з найстрашніших в Україні, попри те, що на перший погляд вона видається майже європейською – тут і зоопарк, і зимовий сад, і прибуткове виробництво. ХПГ неодноразово писала про цю установу, навіть видала книжку. “Втім, зібрати свідчення про те, що відбувається за “зразково-показовими” стінами із колючим дротом було майже неможливо: навіть люди, які звільнилися звідти, боялися говорити правду – що вже казати про засуджених”, – зазначають правозахисники.

2 і 3 січня до колонії приїздили адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко. Вони зафіксували чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження – зґвалтування, постійні побиття, понаднормову і безоплатну виснажливу працю. “Ґвалтували дерев’яною палкою, зв’язали і покинули на сім діб без води та їжі”, – свідчили засуджені. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші. 3 cічня працівники ХПГ зібрали два десятки заяв про страшні злочини, але бажаючих розповідати було ще більше.

“Кілька місяців тому правоохоронні органи нарешті зацікавилися корупцією в колонії №25: “виявилося”, що в кількох харківських установах виконання покарань перепродавали продукти, призначені для харчування ув’язнених. Наприкінці грудня начальнику Олексіївської колонії Едуарду Роженку було вручено підозру, виконуючим обов’язки колонії призначено його першого заступника. Налагоджена роками репресивна машина отримання прибутків дала збій. І ті, хто раніше під страхом покарання мовчали про жахіття, які відбуваються в Олексіївській колонії, заговорили”, – зазначають правозахисники. Після цього щойнопризначеного в.о. начальника колонії перевели до іншої установи, поставивши на його місце сторонню людину. Крім того, позбавилися співробітника, який, за словами засуджених, знущався з них найбільше – старшого оперуповноваженого Гарькавого.

Як повідомляв Харків Times , Управління Державної кримінально-виконавчої служби України повідомило, що у державній установі “Олексіївська виправна колонія (№ 25)” 8 січня підчас загального обшуку стався бунт ув’язнених. Згідно з повідомленням, “до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби – кайданки”. У колонії запроваджено режим особливих умов, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.