Зеленський закликає владу Харкова “з’ясувати правову колізію” щодо пам’ятника та проспекта Жукова

Скриншот: UA:Перший

Президент Володимир Зеленський закликає владу Харкова з’ясувати “правову колізію” щодо пам’ятника та проспекта Жукова, і знайти рішення, яке буде яке буде якнайбільш прийнятним для будь-якої зі сторін.

Про це заявила прес-секретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель підчас брифінгу.

Вона зазначила, що ситуація, яка сталася у Харкові – це приклад недосконалої і непродуманої гуманітарної політики, яка продовжувалася останні кілька років. Мендель наголосила, що вона вказує на необхідність розробки нових механізмів для того, щоб встановити діалог влади і суспільства.

Мендель наголосила, що Закон про декомунізацію передбачає, що мають бути знесені пам’ятники радянським діячам, але водночас є пункти “д” і “є” частини 4 статті 1 цього закону, які кажуть про те, що якщо ці радянські діячі були задіяні в протистоянні нацистській окупації, то вони є винятками. “І, власне, в цьому законі це стосується не тільки пам’ятника Жукову, але й провулка Жукова (речниця, мабуть, помилилася – мова йде про проспект Маршала Жукова – Харків Times ). Володимир Зеленський закликає владу Харкова з’ясувати цю правову колізію, оскільки тут мають тривати чіткі обговорення з громадськістю, повинно бути прийнятне рішення, яке буде якнайбільш прийнятним для будь-якої зі сторін”, – сказала вона.

Речниця також зазначила, що ця правова колізія “має вирішуватись винятково територіальною громадою, і зараз мер Харкова має на себе взяти відповідальність як головний арбітр у цій ситуації, а не ставати на чийсь один бік”.

Мендель також зазначила, що Російська Федерація уже почала коментувати ситуацію зі знесенням пам’ятника. “Володимир Зеленський хоче підкреслити, що це знову показ того, що Російська Федерація втручається у внутрішні справи суверенної держави, і закликає цього більше не робити”, – сказала вона.

Як повідомляв ХарківTimes, 2 червня, близько 13:30 проукраїнські активісти знесли пам’ятник радянському маршалу Жукову на проспекті генерала Петра Григоренка.

Слідчі поліції відкрили два кримінальні провадження за фактом знесення пам’ятника Жукову на проспекті Петра Григоренка та розпилення громадянами сльозогінного газу у натовп – за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) та ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу.