Штраф на 326 млн грн для відділень “Нової пошти” у Харківській області скасують

Фото: epravda.com.ua

У Держпродспоживслужбі передумали штрафувати відділення «Нової пошти» в Харкові та Чугуєві, яким раніше нарахували санкцій на загальну суму 325 851 634 грн. 80 коп.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької в Facebook.

За її словами, у відомстві проводиться перевірка за фактом нарахування багатомільйонного штрафу.

“Такого штрафу не будете. Бо він неадекватний порушення”, – повідомила Магалецька.

Вона також додала, що під час розгляду особливу увагу буде приділено з’ясуванню мотивів, які спонукали чиновників виписати неадекватний штраф.

Чиновниця не виключає, що в подальшому ситуації з багатомільйонними стягненнями можуть повторитися. Причина цього, за її словами, криється в недосконалості законодавства.

У Держпродспоживслужбі пояснили, звідки взялися такі штрафи. За інформацією відомства, почалося все з скарги на розбитий акваріум

“27 січня 2021 в Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області звернувся громадянин, який поскаржився на те, що акваріум, який доставляла «Нова пошта», прийшов розбитий. За його словами, компанія відмовилася компенсувати вартість товару, зазначену в поштовій декларації”, – повідомили в прес-службі відомства.

Споживач повинен був отримати акваріум у відділенні в відділення № 49 м.Харкова, куди після отримання скарги прийшли з перевіркою співробітники Держпродспоживслужби. Однак, за інформацією відомства, здійснити перевірку належним чином вони не змогли, оскільки керівник відділення не надав необхідні документи. Він не зробив цього протягом наступних трьох днів, що є порушенням п.8 ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів».

Штраф, передбачений законодавством в цьому випадку, становить від 1 до 10% вартості продукції, реалізованої юридичною особою за попередній календарний місяць.

28 травня ГУ Держпродспоживслужбіи Харківської області винесло постанову про накладення стягнень на суму 151 000 000 грн, що становить 10% від обсягу реалізованої продукції ТОВ «Нова пошта» за лютий 2021 року.

Подібним чином складалася ситуація зі штрафом для відділення №3 у м. Чугуєві. З тією лише різницею, що споживач поскаржився на обрахування в цьому відділенні. 8 квітня чиновники прийшли з перевіркою, під час якої їм не надали всі необхідні документи.

2 липня ГУ Держпродспоживслужби області винесло постанову про накладення стягнень в розмірі 174 000 000 гривень, що становить 10% від обсягу реалізованої продукції ТОВ «Нова пошта» за березень 2021 року.

Як повідомляв Харків Times, співробітники ГУ Держпродспоживслужби області за результатами перевірки двох відділень “Нової пошти” у Харкові та Чугуєві виписали цим підрозділам штрафів на загальну суму 325 851 634 грн. 80 коп.

«Нова пошта» вважає необґрунтованим штраф на суму майже 326 млн гривень, накладений на неї Держпродспоживслужбою, і оскаржує його в суді.