Харківський підліток погрожував влаштувати в одній зі шкіл “те, що відбулося в Казані”

Фото: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки України оперативно встановили харків’янина, який погрожував вчиненням терористичних актів у харківських школах.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Оперативники спецслужби встановили, що 1 та 2 червня у популярній соціальній мережі невідомим користувачем було розміщено два відеоролика з повідомленням про вчинення терористичних актів. Йшлося про те, що 5 червня у день свята останнього дзвоника у двох харківських школах стануться події на кшталт травневого теракту у російському місті Казань.

Менш ніж за добу кіберфахівці встановили автора цього відео. Ним виявився учень 11-го класу однієї з шкіл, де нібито планувався теракт.

“Співробітники СБУ з’ясували, що ці повідомлення не мають під собою жодних реальних підстав. Хлопець сам змонтував ці відеоролики щоб отримати популярність у соцмережі. В результаті проведених правоохоронцями профілактичних бесід, автор повідомлень повністю визнав свою провину і щиро розкаявся у своїх діях”,- йдеться у повідомленні.

11-класник розповів про свої наміри на своїй сторінці в Тік-Ток. Після бесіди з оперативниками, хлопець розмістив друге відео, в якому заявив, що нічого робити не планував. “Я вирішив набрати на цьому популярність, підписнииків, лайків. На такий, насправді, неправильній темі для хайпа. Наступного дня мене викликали до школи, де на мене чекали співробітники СБУ. Вони мені пояснили, що мої дії кваліфікуються, як “загроза теракту”, і за це загрожує термін від п’яти до десяти років. Я шкодую про те, що взагалі вирішив на цьому хайпитися і приношу вибачення людям, які злякалися”, – сказав він.

Погроза вчинення терористичного акту є кримінальним злочином, відповідальність за який передбачена ст. 258 Кримінального кодексу України. За його вчинення кримінальна відповідальність настає з чотирнадцятирічного віку.

Як повідомляв Харків Times, 26 травня адміністрація недавно відкритого ТРЦ «Нікольський», по вулиці Пушкінська, 2 не пустила на територію закладу вибухотехніків. І фахівці не змогли перевірити, чи дійсно на території центру закладено вибухівку, як було зазначено в анонімному повідомленні.

3 червня через ТРЦ в центрі Харкова евакуювали близько 200 осіб – поліцейські шукали вибухівку.