Влада не розуміє, куди подіти пацієнтів при закритті установ, подібних до «Золотого часу»

Фото: kharkivoda.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає, що в країні, звичайно, повинні бути виявлені всі незаконні заклади, подібні до «Золотого часу», де вчора під час пожежі загинули 15 осіб, але при цьому ще важливіше зрозуміти, чи можуть там доглядати за людьми похилого віку та немічними, і що робити з такими людьми, якщо заклад функціонує незаконно або не може гарантувати безпеку й належний догляд.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної державної адміністрації, підбиваючи підсумки закритої «наради щодо механізмів запобігання подібних надзвичайних ситуацій», яка пройшла у ХОДА сьогодні, 22 січня.

Зрозуміло, президент зажадав покарання винуватців трагедії.

«Коли 15 осіб гине, крім системних проблем, завжди є відповідальні», – заявив він.

Глава урядової комісії, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов поінформував присутніх, що четверо затриманих чекають на повідомлення про підозру та обрання запобіжного заходу. Також він повідомив, що «дані про заклад відсутні в Департаменті соціального захисту» та запевнив, що «у рамках роботи урядової комісії Мінсоцполітики займеться виявленням закладів, відомості про які відсутні у реєстрі постачальників соціальних послуг».

За словами представників силових структур, у Харківській області вже виявлено 32 подібні незаконно працюючі заклади. Й у них містяться 290 осіб – 218 людей похилого віку, які потребують постійного догляду, та 72 наркозалежні.

Ось тут проблема й постала на повний зріст. За відомостями Департаменту соціального захисту населення ХОДА, наразі у комунальних установах області є 136 вільних місць, куди цих людей можна забрати. 136 місць – на хай не 290, але як мінімум на 218 немічних старих.

І це – тільки в одній, учора постраждалій області. Таким чином, навіть гарантові Конституції стало ясно, що з наскоку ситуацію вирішити не вийде, а закриття незаконних хоспісів і пансіонатів породить масу ще більш складних проблем.

«Треба, щоб ми знайшли всі об’єкти по всій країні, проконтролювали, і щоб ми жоден з об’єктів не закрили, поки не знайдемо вихід», – сказав президент і висунув ідею, щоб Харківська область стала «прикладом всіх напрацювань – як заходити на об’єкт, що з ним робити, куди відправляти людей, як це повинно фіксуватися, де і на яких майданчиках про це повинна подаватися інформація».

«Куди ви розписуєте людей, якщо вони повертаються до рідних – що з ними відбувається, хто їх фінансує, яку соціальну виплату вони отримують. Тобто їхнє соціальне, фінансове, медичне забезпечення, у яких лікарнях і хто дивиться за ними. Що відбувається з такими об’єктами, які ми виявляємо з точки зору правоохоронної системи. І паралельно – напрацювання законодавчих ініціатив, які будуть діяти на всій території України. Особливо щодо цієї реформи: щоб міста, їхні мери, голови ОДА – щоб усі були зацікавлені в результаті вирішення цієї проблеми. Щоб міста й області мали можливість надавати такі послуги високого, якісного рівня», – визначив завдання глава держави.

Схоже, про грошову сторону мова поки не йде. І за кадром залишилося питання, куди, власне, Харківська область тепер подіне 82 людей похилого віку, що потребують догляду, не кажучи вже про 72 наркозалежних.

Як повідомляв Харків Times, президент України Володимир Зеленський, який відвідав Харків сьогодні, 22 січня, після трагедії у нелегальному геріатричному пансіонаті «Золотий час», заявив, що в Україні необхідно створити умови для того, щоб люди похилого віку, які потребують догляду й підтримки, мали можливість отримувати якісні соціальні послуги, як у державних, так і в приватних установах.