Харківські урбан-парки та Саржин яр увійшли до топ-15 кращих проектів України

Фото: сity.kharkov.ua

Український журнал «Хмарочос», що спеціалізується на урбаністиці та архітектурі, оприлюднив перелік з 15 кращих урбаністичних проектів десятиліття в Україні. В ньому — два харківських проекти. Користуючись нагодою, їх ініціатори закликають всіх небайдужих до міської культури та середовища взяти участь у конкурсі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міської ради.

До переліку найкращих проектів за версією журналу «Хмарочос» увійшли «муніципальні проекти з різних міст України, які стали втіленням нового погляду на комфортне середовище та прикладом для наступних змін уже в 2020-х роках».

У списку — два харківських проекти: урбан-парки та Саржин яр. Співавтор концепцій урбан-парків і співзасновник громадської організації «Центр вуличних культур» Єгор Матюхін зазначив, що включення до рейтингу стало логічним підсумком п’ятирічної роботи над новим сприйняттям вуличної культури в містах України.

Зараз в Харкові працюють три урбан-парки: в Молодіжному парку, в Холодногірському сквері та на бульварі Юр’єва. У 2021 році планується відкриття ще трьох урбан-парків: в парку Перемоги, на перехресті вулиці Героїв Праці та проспекту Тракторобудівників, а також на території школи №11 (Немишлянський район).

«Наші урбан-парки в цьому рейтингу — єдині представники вуличної культури. Наш принцип — працювати разом з людьми, які цим користуватимуться. Тому ми хочемо по всій країні залучати представників вуличної культури до перетворень власних міст. У новому десятилітті вулична культура має стати невід’ємною частиною міського життя», — зазначив Єгор Матюхін.

Зараз «Центр вуличних культур» разом із Українським культурним фондом проводять перший в Україні конкурс проектів вуличних культур. Загальний бюджет в 10 млн грн буде розподілено між кращими ідеями з усієї країни (від 100 тис. до 700 тис. грн на один проект). Формати можуть бути різними: від відеороликів і графіті до фестивалів і концертів вуличних культур або урбан-парків.

Організатори очікують онлайн-заявки до 15 січня.

Як повідомляв Харків Time, 16 жовтня в Харкові на бульварі Юр’єва відкрили найбільший урбан-парк в Україні.