У селищі Донець просять впізнати покинуту “сонячну людину” (фото, відео)

Фото: Марія Малєвська/Facebook

Маленький, добрий і охайний чоловік середнього віку з 2013 року жив у одній з палат лікарні селища Донець Балаклійського району області. В нього синдром Дауна, в нього немає ніяких документів, він майже не говорить, тільки посміхається й відгукується на ім’я “Юра”. Зараз лікарню закрили на ремонт, і він опинився на вулиці.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook харківської журналістки, кореспондента телеканалу СТБ Марії Малєвської.

“Юра має синдром Дауна, на вигляд 35-40 років, трохи нижчий за мене (163 см), дуже вихований, лагідний, акуратист – завжди ретельно застеляв постіль в палаті та складав охайненько речі”, – написала Марія.

Вона зробила телесюжет про Юру, щоб загублену “сонячну людину” побачила вся Україна, і сподівається, що його хтось упізнає.

За словами медиків, Юру привіз до них з Балаклії невідомий чоловік у травні 2013 року – і залишив. Без документів, без грошей, без адрес рідні. У селищі до нього ставляться тепло, у лікарні жартівливо звуть “Юрою-головлікарем”, у магазинах і кафе підгодовують і розповідають, як він завжди намагається допомогти, місцеві мешканці приносили йому до лікарні їжу та одяг, ніхто не ображає.

Він спілкується в основному жестами, всі відзначають, що “лагідний, добрий та спокійний”. Зумів “сказати” журналістці, що мама пила й тато пив. Медсестри у лікарні відзначають, що на питання про матір – завжди смутніє та замикається.

Поліція намагалася шукати родичів Юри – і безрезультатно. У Балаклійському райвідділі вважають, що Юру в Донець просто привезли й кинули, “став не потрібен”. Про зникнення пацієнта не заявляла жодна зі спеціалізованих установ, де живуть подібні хворі.

Селищний голова Дінця готовий докласти всіх зусиль для того, щоб влаштувати Юру до відповідної установи. Він хвилюється за покинуту “сонячну людину”, переживає, що взимку той просто пропаде. Однак, виправити Юрі документи можна, лише встановивши його особу, а це завдання, схоже, нерозв’язне. Тупик.

Всі, хто знає Юру, впевнені, що колись він жив у люблячій сім’ї – добрий вихований, акуратний. Всі переживають за його долю. Літо закінчується, як-то йому доведеться взимку?..

Фото: Марія Малєвська/Fascebook