Кіберполіція викрила трьох харків’ян на незаконних операціях з російськими платіжними системами

Фото: npu.gov.ua

Кіберполіція викрила трьох харків’ян, які здійснювали фінансові операцій за допомогою російських платіжних систем, заборонених на території України.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції України.

Підозрювані діяли за наступною схемою: на їхні банківські рахунки поступали кошти в національній валюті. Вони конвертували ці гроші в рублі та перераховували на електронний гаманець забороненої платіжної системи.

Кліентів підшукували в інтернеті за допомогою оголошень про надання послуг з конвертації грошей та здійснення фінансових операцій за допомогою російських платіжних систем.

Вказані електронні платіжні системи використовуються у протиправній діяльності та «відмиванні» коштів, здобутих злочинним шляхом, у зв’язку із неможливістю відстеження їх походження правоохоронними органами.

Правоохоронці провели обшуки за місцями мешкання чоловіків. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, термінали мобільного зв’язку та платіжні карти. Вилучене направлено на експертизу. Під час попереднього огляду техніки виявлено інформацію, що підтверджує злочинну діяльність фігурантів.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 200 КК (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 8,5 тис. до 17 тис. грн. Наразі вирішується питання щодо оголошення чоловікам про підозру.

Як повідомляв Харків Times, кіберполіція викрила хакерів, які на замовлення взламали понад 20 тисяч серверів.