Верховний Суд розглядає касацію на вирок без Зайцевої та її адвоката

Фото: Тетяна Доцяк /Facebook

Засідання Верховного Суду України, що проводиться в режимі відеоконференції, на якому розглядають касаційні скарги на вироки у вигляді 10 років позбавлення волі для Олени Зайцевої та Геннадія Дронова – винуватців смертельної аварії на вулиці Сумській в Харкові, проходить без участі засудженої Зайцевої та її адвоката.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення адвоката потерпілих Лариси Матвєєвої.

За словами Матвєєвої, засуджена Зайцева і її адвокат Юлія Плетньова подали клопотання, щоб судове засідання проводилося без них.

Другий учасник смертельного ДТП Геннадій Дронов бере участь в засіданні в режимі відеоконференції з колонії. Його захисник Геннадій Токарев – з Києва.

Також до суду подали клопотання про можливу онлайн-трансляцію через YouTube-канал “Судова Влада”. Це необхідно, оскільки через карантин доступ до судових засідання осіб, які не є учасниками судового засідання, обмежений. Зокрема, представники ЗМІ не можуть бути присутніми на засіданні.

Крім цього, потерпілим Світлані Виниченко і Тіні Шевцовій, які з об’єктивних причин не можуть бути в залі, необхідно мати можливість дивитися засідання онлайн. Про це повідомив їх захисник Дмитро Марцонь.

За його словами, потерпілі, адвокати, прокурор і сам Геннадій Дронов підтримали вимогу проводити онлайн-трансляцію.

Суд погодився з доводами і дозволив онлайн-трансляцію засідання на YouTube-канал “Судова Влада”.

Як повідомляв Харків Times, аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофора. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску й на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар та збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро – отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні. В ході слухання справи Зайцева вину визнала, Дронов – не визнав. Звинувачення просило для обох обвинувачених максимальний термін ув’язнення, установлений відповідною статтею – 10 років.

26 лютого Київський райсуд Харкова засудив Олену Зайцеву та Геннадія Дронова до 10 років позбавлення волі. Суд також заборонив їм керувати транспортними засобами протягом 3 років і задовольнив в повному обсязі цивільні позови потерпілих.

14 серпня 2019 року Харківський апеляційний суд залишив без зміни вирок суду першої інстанції у вигляді 10 років позбавлення волі для учасників смертельного ДТП на вулиці Сумській Олени Зайцевої та Геннадія Дронова.