Суд повернув державі споруди Нацгвардії у Харкові площею понад 3,5 тисячі кв.м

Фото: kh.suspilne.media

Головна військова прокуратура у судовому порядку домоглася визнання за державою права власності на 4 будівлі і споруди 3-ої бригади оперативного призначення Національної гвардії України у м. Харкові загальною площею 3556 кв м вартістю понад 9 млн грн.

Про це Харків Times  дізнався з повідомлення прес-служби Генпрокуратури України.

Вказане нерухоме майно розташоване на земельній ділянці 5,1 га вартістю близько 85 млн грн та активно використовується для прийому, збереження і відпуску військового майна і техніки Нацгвардії для військових частин і з’єднань, які перебувають в зоні проведення АТО.

Крім цього, на земельній ділянці розгортається кваліфікований навчальний центр підготовки воїнів-гвардійців перед відправкою на захист суверенності Держави на Сході України. До вказаних приміщень також здійснюється збір та евакуація в тил непридатного і трофейного військового майна і техніки, а також ремонт ушкодженої техніки і апаратури військового призначення з районів проведення бойових дій на Сході України.

Вказані будівлі та споруди ще у листопаді 2008 року були протиправно, без погодження з Кабінетом Міністрів України, на підставі незаконного судового рішення органами місцевого самоврядування передані у власність товариству з обмеженою відповідальність, а в подальшому – двічі перепродані іншим комерційним фірмам.

Проте, завдяки послідовній роботі та принциповій позиції прокурорів Головної військової прокуратури в суді у вказаному господарському спорі в листопаді 2019 року поставлено крапку, прийнято рішення щодо витребування державного нерухомого майна з чужого незаконного володіння комерційних товариств. Рішення суду вступило в законну силу.

На даний час вживаються заходи щодо державної реєстрації вказаних споруд за Міністерством внутрішніх справ України.

Прес-служба Східного територіального управління Національної гвардії наразі не уточнила Харків Times, про які будови йдеться у повідомленні прокуратури.

Бригаду було створено у 2014 році. Їй було передано комплекс будівель на Бєлгородському шосе, який перед тим використовувався Харківським національним університетом внутрішніх справ. Також бригаді буда передана колишня учбова база Харківського вищого військового командно-інженерного училища ракетних військ імені Крилова, яка не використовувалася за призначенням після ліквідації училища у 1992 роцы.