Кернес уперше за два роки приїхав до Полтавського апеляційного суду (відео)

Фото: pl.suspilne.media

Міський голова Харкова Геннадій Кернес у п’ятницю, 18 жовтня, вперше приїхав до Полтавського апеляційного суду, де мав відбутися розгляд апеляції у справі щодо нього та його охоронців Віталія Блінника та Євгена Сміцького, однак, незважаючи на явку всіх обвинувачених, засідання знову не відбулося.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення агентства “Інтерфакс-Україна”.

“Колегія, порадившись на місці, вирішила: відкласти розгляд кримінального провадження на 15 листопада 2019 року, 11:00 годину”, – оголосив рішення колегії головуючий Володимир Костенко.

Суд вирішив перенести засідання, оскільки напередодні Блінник і Сміцькій розірвали договір із адвокатом Олександром Гунченком. Їхні інтереси повинні були представляти адвокати Юлія Плетньова та Наталія Пліса, які до суду не з’явилися. Плетньова повідомила, що перебуває за кордоном на лікуванні. Причина неявки Пліси невідома. За відсутності адвокатів двох обвинувачених суд не може розглядати справу.

На думку прокурора Олександра Ганілова, така тактика спрямована на затягування розгляду справи. Його колега заявив також, що у такий спосіб порушується право потерпілих на правосуддя і розгляд справи в розумні терміни. Держобвинувачі просили суд призначити Сміцькому і Бліннику додаткових адвокатів із центру правової допомоги.

У свою чергу адвокат Кернеса Лідія Ізовітова засумнівалася у повноваженнях державних обвинувачів у зв’язку із набуттям чинності змінами законодавства про прокуратуру.

Тому колегія суддів зобов’язала прокурорів Ганілова і Ємця надати наступного засідання підтвердження своїх повноважень.

Нагадаємо, 2 березня 2015 року міському голові Харкова і двом його охоронцям повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Їх звинувачують у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двом активістам Євромайдану – Сергію Ряполову і Олександру Кутяніну 25 січня 2014 року.

26 березня 2015 Генпрокуратура передала обвинувальний акт проти Кернеса і двох його охоронців в суд, а 2 квітня Вищий спеціалізований суд України переніс розгляд справи в Полтаву.

10 серпня 2018 року суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов закрив справу проти Кернеса у зв’язку з відмовою прокуратури брати участь в дебатах. Суддя зазначив, що прокурори не з’явилися на жодне з 7 призначених засідань для проведення дебатів. У зв’язку з цим він вважав, що прокуратура відмовилася від звинувачення і закрив справу проти підсудного.

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за підозрою у винесенні неправосудного рішення суддею Антоновим. Також ГПУ подала апеляцію на закриття провадження стосовно Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Засідання суду по її розгляду переносилися вже шість разів.

Вища рада правосуддя звільнила суддю Антонова.