Малюнки дитячої виставки знищили будівельники – оргкомітет

Фото: Alexander Kukharchuk

Малюнки дитячої акції “Плакат нашвидкуруч” 19 квітня знищили в Харкові працівники будівельних компаній, на парканах будмайданчиків яких ці малюнки були розміщені.

Про це йдеться у повідомленні оргкомітету Бієнале молодого мистецтва.

Акція “Плакат нашвидкуруч” мала стати першою мистецькою інтервенцією Бієнале молодого мистецтва у міський простір. Над створенням понад 120 плакатів протягом трьох місяців працювали 70 учнів та учениць студії Aza Nizi Maza. Ще тиждень пішов у викладачів і дизайнерів студії на те, щоб відсканувати, надрукувати роботи та зібрати їх у цілісну експозицію, наклеївши на смуги агроволокна загальною площею близько 60 кв. м.

Ці конструкції викладачі студії Aza Nizi Maza наклеїли на два будівельні паркани у центрі міста – уздовж саду Шевченка з боку площі Свободи та у парку Стрілка – у ніч з 18-го на 19-те квітня. Засновник студії Микола Коломієць розповідає: конструкції закріплювали монтажною піною зі зворотного боку парканів, кожен монтаж тривав близько двох годин, за цей час до групи викладачів жодного разу не підійшла ані охорона будівельних майданчиків, ані поліція.

Монтаж закінчили близько 6 ранку, а вже о 9-й ранку паркани були ретельно зачищені.

Глава оргкомітету Бієнале Тетяна Тумасьян розповідає, що ще на початку квітня обговорила створення виставки з міським Департаментом культури і при його сприянні отримала письмовий дозвіл на використання будівельних парканів. Він був підписаний заступницею директора комунального господарства Русланою Колодною. Координатор дитячої програми Бієнале Ольга Філоненко також передала інформацію в телефонній розмові в СКП “Харківзеленбуд”.

У другій половині дня 19 квітня директор міського Департаменту комунального господарства Олексій Богач приїхав на зустріч до оргкомітету проекту, вибачився і повідомив, що сталася бюрократична помилка. В офіційному листі, підписаному Богачем 22 квітня, йдеться, що “наданий дозвіл не був своєчасно переданий будівельним підрядникам, у чиїй експлуатації знаходяться ці паркани, а ті, відповідно, в свою чергу, не повідомили своїх працівників (охоронців та двірників), в задачу котрих входить, відповідно до Правил Благоустрою території міста Харкова, встановлених рішенням Харківської міської ради від 16.11.2011 № 504/11 (зі змінами) щоденне прибирання будь-яких матеріалів, розміщених на парканах без дозволу. При цьому, зазначені працівники не були здатні самостійно оцінити цінність об’єктів, з якими стикнулися, і, сприйнявши їх за несанкціоноване розміщення реклами чи агітації, зняли з парканів, не повідомивши про це їх керівництво. Ураховуючи вищезазначене, приносимо свої вибачення організаційному комітетові Бієнале молодого мистецтва, студії Aza Nizi Maza та, через них, дітям – авторам плакатів за ситуацію, що склалася, та пропонуємо всебічне сприяння як у можливому повторенні виставки, так і в інших проектах, пов’язаних із мистецькими акціями в міському просторі”.