72% росіян підтримують війну – соцопитування

Ілюстративне фото: newssky.com.ua

Наприкінці вересня «Левада-центр», який у росії, як відомо, вважається «іноагентом», провів чергове опитування мешканців нашого північного сусіда щодо «конфлікту з Україною». Згідно із цим опитуванням, «рівень підтримки дій російських збройних сил» складає 72%. В 38% респондентів ця війна викликає «гордість за росію». Щоправда, 34% з приводу війни відчувають «тривогу, страх та жах». І лише в 6% росіян ця війна викликає почуття стиду.

Про це Харків Times довідався з результатів опитування, опублікованих «Левада-центром» вчора, 3 жовтня.

Згідно із цим опитуванням, дуже показовим є розподіл думок росіян в залежності від віку. Так, найвищий процент підтримки війни – у віковій групі «55 років і старші». З цієї категорії війну особисто підтримує 51% опитаних, а «скоріше підтримують» 32%. Не підтримують 6%.

У той же час серед респондентів 18-24 років впевнено підтримують війну 23%, «скоріше підтримують» 37%, а от «скоріше не підтримує» 21% опитаних, а рішуче «ні» кажуть 10%.

Так само і з «гордістю». Її відчувають 45% росіян, старших від 55 років. А от серед молоді 18-24 років пишаються своєю країною в цій війні лише 28%. Кількість «гордості» помітно зростає із зростанням віку опитаних.

Найбільша кількість тих росіян, які з приводу війни відчувають «тривогу, страх та жах», відноситься до категорії 25-39 років: таких 40%. Серед молоді подібне відчувають 34%. Ну, а серед старшого покоління жахаються та бояться ще менше – 32%.

Найбільше «гордості за росію» відчувають глядачі російських телеканалів – таких 45%, соціальні мережі підживлюють «гордість» серед 35% росіян, а інтернет-видання та телеграм-канали – серед 34%.

Слід зазначити, що за останній час росіяни, мабуть, дещо звикли до обстрілів прикордонних російських територій з боку ЗСУ. Якщо у березні ці обстріли «дуже хвилювали» 73% опитаних, то у вересні їхня кількість знизилася до 69%. Кількість «дуже схвильованих» обстрілами тієї території, що безпосередньо не межує з війною, «українськими дронами та безпілотниками» за останні півроку залишилася незмінною: 72%. Майже не змінилося й «хвилювання» з приводу поставок Україні західного озброєння – «дуже хвилюються» з цього приводу більше половини росіян (54%). І правильно хвилюються, треба відзначити.

Мабуть, значною мірою через ці «хвилювання» більше половини опитаних (51%) схиляються до початку мирних переговорів. Проти або скоріше проти переговорів виступають відповідно 25 та 14 процентів росіян.

У цьому питанні цікавою виявляється думка мешканців російської столиці. У москві за мирні переговори чи «скоріше за» висловлюються, відповідно 17 та 18 процентів. А за безперечне продовження війни – 28%, «скоріше підтримують» воєнні дії 29%. Практично як і в російських селах  – 27% прихильників війни. В інших російських містах близько 50% мешканців виявляються скоріше прихильниками переговорів.

Зрозуміло ці цифри пояснюються також тим, що більше 50% населення росії «побоюється, що через бойові дії в Україні буде оголошено загальну мобілізацію». Серед тих, хто «побоюється», більшість складають жінки (75%).

Ну, й на останок: лише 18% росіян «дуже уважно» слідкує за перебігом подій навкруг війни в Україні, 30% – слідкує «досить уважно», 37% слідкує «без особливої уваги», а 15% – «взагалі не слідкує». Найменше «слідкуючих» серед молоді 18-24 років: «уважно» слідкують 9%, «досить уважно» – 16%, «без особливої уваги» – більшість – 51%, а «взагалі не слідкують» 24%. Ну, а найбільшу увагу перебіг війни має серед старшого покоління. Тут «уважних» та «досить уважних», відповідно, 25 та 36 процентів, «без особливої уваги» слідкують 28%, а «зовсім не слідкують» лише 10%.

Частіше дії рф в Україні підтримують ті, хто отримують новини з телебачення (80%). Найнижча оцінка – серед користувачів телеграм каналів, однак і тут підтримку демонструють 65%.

Підтримка відрізняється головним чином серед тих, хто схвалює і не схвалює діяльність російського президента путіна. Серед тих, хто схвалює його діяльність, про підтримку дій російської армії в Україні говорять 81%, а серед не схвалюючих – 35%.

Як повідомляв Харків Times, рік тому, у жовтні 2022 року, згідно з даними соцопитування, 86% українців вважали, що потрібно продовжувати збройну боротьбу з росією. За переговори з ворогом виступали лише 10% мешканців нашої країни. Схоже відтоді цифри не змінилися.