На очільника «Потону» Оніщенка відкрили справу за держзраду

На харківського блогера Павла Оніщенка (Потона), обвинуваченого у справі про напад на правоохоронців в Краснокутському районі Харківської області, відкрили ще одну кримінальну справу. Оніщенку, який наразі перебуває в рф, заочно повідомили про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

Слідство встановило, що 37-річний харків’янин систематично розміщує на свої каналах в “ТікТок” та на Youtube відео з антиукраїнською пропагандою. Зокрема, він просуває кремлівську нісенітницю на кшталт: “москва и Киев один народ”, “Денацификация в Украине”.

“Цим він допомагав державі-агресору проводити спеціальні інформаційні операції на шкоду Україні, щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та сформувати негативне ставлення до нашої держави в світі.”, – повідомив Владислав Абдула.

Судова лінгвістична семантико-текстуальна експертиза мовлення, проведена фахівцями Національного наукового центру Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса, підтвердила протиправний характер закликів харків’янина.

Нині правоохоронці підозрюють Оніщенка за трьома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 2 ст. 111 (державна зрада у формі переходу на бік ворога та надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану);
– ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до захоплення державної влади, вчинені повторно);
– ч. 3 ст. 436-2 (створення та поширення матеріалів із виправдовуванням збройної агресії російської федерації проти України, вчинені повторно).

Павло Оніщенко – фігурант кримінальної справи про напад на працівників правоохоронних органів. З червня 2020 року по березень 2022-го він разом з Миколаєм Масловим, ще одним обвинуваченим у справі про напад на правоохоронців, перебував у СІЗО.

10 березня 2022 року Оніщенка та Маслова звільнили з-під варти. Обидва висловлювали наміри «записатися до  тероборони» та «зайнятися волонтерством». Після цього Оніщенко не з’явився у черговому судовому засіданні та у вересні 2022 року був оголошений у розшук. Як багатодітний батько він втік за кордон і оселився у москві.

Як повідомляв Харків Times, 3 червня 2020 року в Краснокутському районі затримали учасників громадської організації, які напали зі зброєю на автівку з правоохоронцями.

У серпні 2020 року Київський районний суд Харкова залишив під вартою лідерів організації “Потон” Павла Онищенка та Миколу Маслова, затриманих за підозрою в збройному нападі на правоохоронців у Краснокутському районі.

У січні 2023 року відносно Оніщенка відкрито кримінальне провадження за антиукраїнську пропаганду (ч. 2 ст. 436-2 КК).