На очільника «Потону» Оніщенка відкрили справу за антиукраїнську пропаганду

Лідер організації «Потон» Павло Оніщенко, обвинувачений у справі про напад на правоохоронців в Краснокутському районі Харківської області, наразі перебуває разом з родиною у рф. Виїхати за кордон він зміг тому, що має чотирьох дітей.

Про це Харків Times повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

“У березні 2022 року суд відмовив у задоволенні клопотання прокурора щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і він вийшов із СІЗО. За межі України зміг виїхати на підставі того, що у нього четверо дітей.”, – розповів Дмитро Чубенко.

Згідно з інформації з соцмереж, спочатку Оніщенко виїхав до ЄС, а звідти вже перебрався до москви. Оселившись у росії, він взявся активно поширювати кремлівські наративи, зокрема через YouTube. Так, він поширював маячню про “один народ”, що Харків окупований ЗСУ. Також брехав, що воїни ЗСУ “вмирають за землю, яка нам не належить”, і виправдовував ракетні удари рашистів по цивільним об’єктам України.

За чий рахунок Оніщенко разом з дружиною та дітьми мешкає у росії, невідомо. А його антиукраїнька пропаганда не залишилися непоміченою харківськими правоохоронцями – Оніщенко став фігурантом ще одного розслідування.

“У січні 2023 року за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за ч. 2 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).”, – повідомив Дмитро Чубенко.

За його словами, слідчі проводять комплекс  дій та експертиз, після отримання результатів яких буде вирішено питання щодо заочного повідомлення Оніщенку про підозру за фактом його висловлювань.

Як повідомляло Суспільне, після звільнення з-під варти Оніщенко заявив, що запишеться до тероборони після того, як розбереться зі своїми справами. Мав він також і наміри волонтерити та заявляв, що не має жодної претензії до правоохоронців і подякував їм. Але колишній правоохоронець, а потім – запеклий борець із незаконним продажем алкоголю та тютюну, наркотиками та вирубанням лісів, Павло Оніщенко насправді виявився боягузом, який з-за кордону щиро вірить в те, що після цієї війни України «вже просто не буде».

Як повідомляв Харків Times, наприкінці червня 2020 року Київський райсуд Харкова залишив лідерів «Потона» Павла Оніщенка та Миколу Маслова, затриманих за підозрою в збройному нападі на правоохоронців у Краснокутському районі, під вартою.

3 червня 2020 року в Краснокутському районі Харківщини поліція затримала учасників громадської організації, які напали зі зброєю на автівку з правоохоронцями.

У вересні цього 2022 року стало відомо, що правоохоронні органи Харківщини оголосили в розшук лідера організації «Потон» Павла Оніщенка, оскільки той не з’явився у черговому судовому засіданні по справі про напад на краснокутських правоохоронців у червні 2020 року, де він був обвинуваченим.