У Харкові назвали заборонені та не рекомендовані для відвідувань кладовища

Фото: Харківська міська рада

За час повномасштабного вторгнення росії прильоти були зафіксовані майже на всіх кладовищах Харкова. Там досі тривають роботи з виявлення та знешкодження ворожих боєприпаси. Найбільш небезпечними вважаються кладовища №17 та «Сосни» – їх закрили для відвідувань.

Про це Харків Times повідомили у Харківській міськраді.

Як повідомили в СКП «Заповіт», кладовище «Сосни», розташоване на вул. Генерала Удовиченка знаходилося під постійними артилерійськими обстрілами з боку рф, тому зазнало значних руйнувань Працівники цвинтаря неодноразово знаходили артилерійські снаряди, що не розірвалися, які потім утилізували рятувальники.

«Зараз територія цвинтаря повністю не обстежена щодо наявності вибухонебезпечних предметів і не визнана безпечною. Таким чином, цвинтар «Сосни» закритий для відвідування. Просимо з розумінням поставитися до таких дій адміністрації та пропонуємо утриматися від відвідування та прибирання місць поховання ваших родичів до завершення відповідної перевірки», – зазначили на підприємстві.

Поховання на цвинтарі «Сосни» здійснюється у робочому порядку після погодження таких дій із керівництвом. Для цього необхідно звернутися за тел.: (050) 402-58-45, (050) 364-11-92.

На балансі КП «Ритуал» знаходиться 17 кладовищ, і майже всі вони постраждали через російські обстріли, повідомив головний інженер підприємства Михайло Маслій.

«З 17-ти цвинтарів, які знаходяться на балансі нашого комунального підприємства, найбільшу небезпеку становить міське кладовище №17. Є пряма заборона на його відвідини. Але трапляються випадки, коли люди намагаються-таки пройти на територію цього цвинтаря, яка становить понад 70 гектарів. Ми просто не в змозі стежити за кожним її метром», – зазначив Михайло Маслій.

За його словами, працівники КП «Ритуал» знаходили вибухонебезпечні предмети на кладовищах, тож харків’янам краще утриматися від відвідування місця поховань.

«Були прильоти на цвинтарях №2, 4, 8, 10, 13, 17, 18. Майже всі постраждали. Але ми прибрали і впорядкували територію, завезли пісок. Так, знаходили там небезпечні предмети, тож краще утриматися від відвідування цвинтарів. Ми звернулися до міськради, щоб залучити поліцейських та працівників ДСНС до патрулювання цвинтарів у святкові дні», – зазначив головний інженер КП «Ритуал».

Він також відзначив, що залишається небезпека ракетних ударів, тому важливо запобігти масовим скупченням людей у поминальні дні.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області, значна частина якої звільнена від російських загарбників, Великдень 2023 року буде відзначатися з обмеженнями. Зокрема, через високий рівень мінної небезпеки буде закрито для відвідувань низку кладовищ.

У Харкові через мінну небезпеку заборонили відвідувати міське кладовище №17.

Мешканцям Балаклійської громади Харківської області заборонили відвідувати кладовища, ліси та річки. Таке рішення прийнято через щільну замінованість території громади, яка півроку була під російською окупацією.