Великдень під час війни: які обмеження введуть у Харківській області

Фото: church.ua

У Харківській області, значна частина якої звільнена від російських загарбників, Великдень 2023 року буде відзначатися з обмеженнями. Зокрема, через високий рівень мінної небезпеки буде закрито для відвідувань низку кладовищ.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції області.

Про заборони і рекомендації щодо Великодніх заходів в області в умовах воєнного стану повідомили під час брифінгу 28 березня за участю голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, начальника ГУНП в Харківській області Володимира Тимошка, начальник ГУ ДСНС в Харківській області Олександра Волобуєва.

Обмеження через загрозу вибухів

За словами очільника ХОВА Олега Синєгубова, наразі на Харківщині заміновано 1,2 мільйони гектарів території. Тому в області діятимуть певні обмеження і заборони на відвідування кладовищ. Рішення про заборону відвідування кладовищ прийматиме місцева влада.

На визволеній території розташовано 786 кладовищ, які вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Ворог здійснював мінування, як ручним способом так і дистанційним, повідомили у ДСНС області.

Як пояснив начальник ГУ ДСНС в Харківській області Олександр Волобуєв, наразі пріоритетним завданням для саперів є розмінування об’єктів інфраструктури, що забезпечують нормальне життя. Це лінії електропередач, водопроводи, газопроводи, газорозподільні пункти тощо. І після того, як буде унебезпечено вказані об’єкти, піротехніки зможуть перейти до виконання наступних завдань, зокрема, розміновувати кладовища.

Рятувальники не виключають, що деякі місця поховання залишаться закритими для відвідувань на десятиріччя, через те що вкрай складно провести обстеження території, яка вкрита металевими предметами.

Чи можна буде освятити пасхи

Великодні богослужіння, за попередніми даними, правитимуть у приміщеннях 315 православних храмів області. Служби відбудуться з урахуванням комендантської години, тривалість якої не зміниться – з 23-00 до 5-00.

Керівник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко закликав громадян утриматись від відвідування кладовищ, лісопаркових зон та водойм, які є потенційно небезпечними зонами.

«Минулого року росіяни дистанційно мінували райони Харкова. Північна Салтівка, П’ятихатки, Олексіївка – це райони, які можуть бути небезпечними, – нагадав Володимир Тимошко, – в зоні ризику всі водойми, які ще ніхто не перевіряв».

Очільник поліцейського главку попросив мешканців області з розумінням поставитися до заборон і обмежень.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові через мінну небезпеку заборонили відвідувати міське кладовище №17. Напередодні великодніх свят та поминальних днів у місті планують закрити ще низку кладовищ.

Мешканцям Балаклійської громади Харківської області заборонили відвідувати кладовища, ліси та річки. Таке рішення прийнято через щільну замінованість території громади, яка півроку була під російською окупацією.