У Харкові більш немає театру імені Пушкіна

24 грудня з назви “Харківського академічного російського драматичного театру імені Пушкіна” викреслено ім’я поета та слово “російський”. Відповідне рішенння ухвалили сьогодні, 24 грудня на позачерговій сесії Харківської обласної ради.

Про це Харків Times довідався з повідомлення голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова.

“Депутати обласної ради ухвалили важливе рішення про перейменування Харківського академічного російського драматичного театру імені Пушкіна. Відтепер заклад матиме назву «Харківський академічний драматичний театр».”, – повідомив очільник області.

Олег Синєгубов нагадав, що у березні цей театр тричі потрапляв під ворожий обстріл: тоді росіяни пошкодили приміщення художнього цеху, вибухова хвиля вразила вікна, двері.

“Росіяни майже рік демонструють своє справжнє ставлення до культурного фонду та історичних пам’яток Харкова – рівняють місто з землею, знищують культурні надбання, самі ж цілять у будівлі, що названі на честь їхніх письменників та діячів.”, – підкреслив чиновник.

На думку голови області, прийняте рішення – на часі.

Харків Times нагадає, що депутати облради лише з четвертої спроби наважилися перейменувати театр, названий ім’ям поета, безумовного імперця, який до того ж зневажливо ставився до Харкова.

«На мене чекав шлях через Курськ та Харків; але я повернув на пряму тифліську дорогу, жертвуючи хорошим обідом у курському трактирі (що не дрібниця в наших подорожах) і не цікавлячись відвідати Харківський університет, який не стоїть курскої ресторації», – писав Пушкін у своїй «Подорожі до Арзруму».

Як повідомляв Харків Times, на сесії Харківської обласної ради, яка мала проходити у режимі онлайн 1 грудня, депутати мали знову розглянути питання перейменування Харківського російського драматичного театру ім. Пушкіна з метою прибрати з його назви і «російську», і Пушкіна. Але «з технічних причин» сесія не відбулася.

Харківська обласна рада 2 липня нарешті зібралася на заздалегідь оголошену чергову сесію та розглянула 20 з 53 заявлених питань. Після цього у роботі сесії було оголошено перерву «з технічних причин», бо депутати від ОПЗЖ та «Блоку Кернеса «Успішна Харківщина» одностайно почали потерпати від проблем зі зв’язком.

На відновленій XII сесії VIII скликання Харківської обласної ради, яка проходить у режимі онлайн 20 вересня, депутати не спроміглися ані позбавити один з найстарших харківських театрів імені російського поета Олександра Пушкіна, ані навіть прибрати з його назви слово «російський».