Сесія Харківської облради перервалася «із технічних причин»

Фото: Галина Куц/Facebook

Харківська обласна рада 2 липня нарешті зібралася на заздалегідь оголошену чергову сесію та розглянула 20 з 53 заявлених питань. Після цього у роботі сесії було оголошено перерву.

Про це Харків Times повідомили у Харківській облраді.

Дехто з депутатів вважає це саботажем, який відбувається «у прифронтовій області, де окуповано третину територій і де влада має оперативно здійснювати повноваження в надскладних умовах».

«Засідання сесії Харківської обласної ради зірвано з невідомих причин. Після розгляду третини питань порядку денного раптом депутати з двох фракцій (колишня ОПЗЖ та Блок Кернеса) стали масово скаржитися на технічні неполадки. Після перерви цей вибірковий вірус технічних неполадок їх не покинув. Вони нібито й були онлайн присутні, але не реєструвалися. І масово писали в чаті, що не чують/не бачать/кнопка не натискається/все зависло і т.д.», – написала на своїй сторінці у Facebook голова фракції партії «Європейська солідарність» в облраді Галина Куц.

Вона також повідомила, що на прохання фракції про відсторонення від посади «на час воєнного стану задля перевірки» заступника голови Харківської облради Богдана Мальованого, який імовірно має російський паспорт, їм відповіли «що перевірка була й нічого кримінального не виявила».

Це дивує, адже ще в середині лютого, напередодні російського вторгнення, Харківський антикорупційний центр перевірив інформацію про наявність в депутата Харківської обласної ради від тоді ще не забороненої партії “Опозиційна платформа – за життя” Богдана Мальованого громадянства країни-агресора й за допомогою сайту федеральної податкової служби рф підтвердив, що той є громадянином рф з 2014 року й має російський ідентифікаційний номер платника податків. Згідно із заявою Мальованого на отримання російського паспорта, оприлюдненою тоді нардепом Іриною Фриз, його батьки на той час проживали у вже анексованому росією Севастополі.

Тобто, або цих фактів дивним чином не помітила перевірка, або ж голова облради та частина її депутатів свідомо вводять інших депутатів в оману. Так чи інакше, а Мальований наразі залишається у керівних органах Харківської облради, що безумовно, викликає певні сумніви щодо самої облради та її керівництва.

«Наявність представника ОПЗЖ в керівних органах Харківської обласної ради ще й у час воєнного стану – це просто ганебно», – вважає депутатка Куц.

Вона також у своєму дописі ставить питання про долю депутатів, обраних до рад від нині заборонених в Україні політичних сил.

«Бо недостатньо заборони тієї ж ОПЗЖ. Слід позбавляти цих осіб депутатських мандатів! А для цього треба на законодавчому рівні розробити відповідні механізми», – вважає пані Куц.

Про час продовження перерваного засідання для розгляду ще 33 нерозглянутих питань депутатів, як це нині звикло, повідомлять особисто й окремо. Чи вдасться нарешті провести засідання й прийняти важливі для області рішення, наразі невідомо. Особисто Куц вважає, що 2 липня окремі депутати вдало провели «майстер-клас по саботажу сесії». Слід зазначити також, що журналісти станом на 15:00 сьогодні, 4 липня, ще не отримали навіть запис перерваної сесії, який їм обіцяли надати в облраді.

Як повідомляв Харків Times, розпорядження про скликання чергової XII сесії VIII скликання Харківської обласної ради голова облради Тетяна Єгорова-Луценко підписала ще 15 червня.

Депутат Харківської обласної ради від партії “Опозиційна платформа – за життя”, заступник голови облради 28-річний Богдан Мальований має паспорт громадянина РФ та російські права водія. Про це в середині лютого, напередодні російського вторгнення в Україну, повідомила нардеп Ірина Фриз та це підтвердили у Харківському антикорупційному центрі.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, яка у листопаді 2021 року заявляла що призначення Богдана Мальованого заступником «було її ініціативою», у лютому 2022 року звернулася до Служби безпеки України з проханням перевірити інформацію про наявність у Мальованого паспорта рф та російського громадянства.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.