Харківський театр без «російської» та без Пушкіна – знов невдала спроба

Фото: nakipelo.ua

На сесії Харківської обласної ради, яка мала проходити у режимі онлайн просто зараз, депутати мали знову розглянути питання перейменування Харківського російського драматичного театру ім. Пушкіна з метою прибрати з його назви і «російську», і Пушкіна. Але «з технічних причин» сесія не відбулася.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній раді.

“Пленарне засідання сесії обласної ради не почалося через технічні причини – відсутність електричної енергії та стабільного інтернету для відеоконференції”, – повідомив журналістам речник облради Павло Пєшков.

Нагадаємо, що питання перейменування театру на порядку денному в Харківській області стоїть із червня, коли з таким проханням до облради звернувся колектив театру.

Втім, на минулій сесії цього зробити не вдалося, бо більшість обласних народних обранців намертво учепилися за свій звичний «руzzький мір» та за вилучення з назви театру слова «російський» та імені російського поета Олександра Пушкіна проголосували лише 44 депутати.

До порядку денного цієї сесії питання перейменування театру також включали з неабиякими труднощами.

Як повідомила у Facebook депутат облради, голова фракції «Європейська солідарність» Галина Куц, «питання щодо перейменування театру пушкіна з порядку денного зникло. Бо ж його завалили на комісіях бюрократичні умільці з Блоку Кернеса та депутати колишньої ОПЗЖ».

Втім пізніше, за словами депутатки від Блоку Світличної “Разом” Наталії Плотник, було проведено ще одне засідання профільної постійної комісії – та питання все ж таки включили до порядку денного сесії.

“Сьогодні нарешті ми провели ще одне засідання постійної комісії за ініціативою членів нашої фракції. Вчора надійшов до комісії лист від колективу театру, де вони знову просили виключити з назви театру слова “російський” та “імені Пушкіна”. Сьогодні у складі 7 членів комісії ми підтримали пропозицію театру, і сьогодні на сесію буде винесено проєкт-рішення”, — повідомила Плотник кореспонденту Суспільного.

За її словами, представників від «Блоку Кернеса» на засіданні не було, але до прихильників перейменування «приєдналися ще 2 депутати, один від “Слуг народу” Ігор Захарченко, і від колишньої «ОПЗЖ» Володимир Скоробогач, тому у нас було 7 голосів, а це та кількість, яка необхідна для того, щоб ухвалити рішення».

Здавалося б, усе складається непогано, але…

«Саме зараз зриває пленарне засідання сесії Харківської обласної ради Блок Кернеса «УСПІШНИЙ» Харків. Вони просто не реєструються. Кворуму нема через те. Так звані «УСПІШНІ» зривають та саботують важливі рішення фронтового регіону вже вдруге і, на жаль, «УСПІШНО», – годину тому написала на своїй сторінці у Facebook Галина Куц.

Цікаво, що «технічні причини» завадили й провести сесію облради й 2 липня, коли питання про перейменування  театру вперше виносилося на пленарне засідання. І тоді ці причини раптом заскочили саме депутатів від «Блоку Кернеса» та колишньої ОПЗЖ.

«Боягузи! Їм легше зірвати сесію, ніж проявити власну позицію з важливих питань. Чого так злякалися? Питання перейменування театру пушкіна, яке наша фракція ЄС все одно вносила б у порядок дня? Чи бояться, що не пройде питання присвоєння статусу Почесного громадянина Харківщини їхнім кандидатурам? Не бійтеся, ви ж найбільша фракція. Проявіть позицію. Бо ж не може таке бути, щоб вибірково вимкнули інтернет сьогодні саме депутатам цієї фракції. Складається враження, що стадний інстинкт там перемагає. А фронтовий регіон нехай, на їхню думку, почекає зі своїми проблемами», – обурюється голова фракції «Європейська солідарність».

Що ж, почекаємо наступної спроби облради провести таки пленарне засідання, про дату якого обіцяють «повідомити додатково».

Як повідомляв Харків Times, Харківська обласна рада 2 липня нарешті зібралася на заздалегідь оголошену чергову сесію та розглянула 20 з 53 заявлених питань. Після цього у роботі сесії було оголошено перерву «з технічних причин», бо депутати від ОПЗЖ та «Блоку Кернеса «Успішна Харківщина» одностайно почали потерпати від проблем зі зв’язком.

На відновленій XII сесії VIII скликання Харківської обласної ради, яка проходить у режимі онлайн 20 вересня, депутати не спроміглися ані позбавити один з найстарших харківських театрів імені російського поета Олександра Пушкіна, ані навіть прибрати з його назви слово «російський».

Пам’ятник Пушкіну на площі Поезії у середмісті Харкова на початку листопада вже вчергове розписали червоною фарбою, після чого його спочатку почали обкладати мішками з піском, а 9 листопада, у День української писемності та мови, взагалі демонтували та вивезли «на відповідальне зберігання». Як повідомили у Харківській міськраді, передбачається декілька варіантів подальшої долі пам’ятника: “чи буде він зберігатися у музеї, чи йому знайдеться інше місце у культурному та історичному просторі Харкова”. Міськрада вважає, що долю погруддя «вже у мирний час вирішуватимуть саме харків’яни».