У Харкові демонтували пам’ятник Пушкіну

Сьогодні, 9 листопада, у День української писемності та мови навколо розташованого у сквері Поезії в центрі Харкова пам’ятника російському поету Олександру Пушкіну відбувається низка подій: спочатку його закладали мішками з піском, а потім зняли погруддя з постамента та вивезли у невідомому напрямку.

Про демонтаж погруддя Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

“Погруддя Пушкіна демонтовано і відправлено на відповідальне зберігання”, – розповіли у міськраді.

Також повідомляється, що подальшу долю погруддя вирішиватимуть харків’яни після Перемоги України. Предбачається декілька варіантів подальшої долі пам’ятника: “чи буде він зберігатися у музеї, чи йому знайдеться інше місце у культурному та історичному просторі Харкова”.

“Цей пам’ятник, а, можливо й інші, мають бути збережені, а їхню подальшу долю демократичним шляхом, але вже у мирний час, вирішуватимуть саме харків’яни.”, – підкреслили у міськраді.

Також повідомляється, що у міськраді розуміють почуття тих харків‘ян, які не бажають бачити у своєму місті російські топоніми і поділяють їхнє бажання переосмислити культурне та історичне середовище міста.

“Як один з варіантів такого переосмислення – погруддя Пушкіна може стати частиною експозиції, присвяченій українському національно-визвольному руху, адже більше ста років тому, ще перед революцією 1917 року, його збиралися знести активісти цього руху.”, – розповіли у міськраді.

Зараз у сквері Поезії залишився лише постамент, обкладений мішками з піском.

Розташований на площі Поезії пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну протягом цієї осені невідомі вже вдруге розмальовують червоною фарбою. 6 листопада зранку на монументі перехожі побачили на монументі зроблені червоною фарбою лайливі написи. Найбільш пристойним з написаних слів було “Геть”. 26 вересня невідомі залили цей пам’ятник червоною фарбою.

Як повідомляв Харків Times, сьогодні, 9 листопада, комунальники закладали мішками з піском пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну, який цієї осіні невідомі двічі розмальовували червоною фарбою.

Фото: Суспільне