У Харкові закладають мішками з піском пам’ятник Пушкіну

Фото: Суспільне

У Харкові комунальники обкладають мішками з піском пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну, який цієї осіні невідомі двічі розмальовували червоною фарбою.

Про це  Харків Times дізнався з повідомлень у соцмережах.

Роботи в сквері Поезії розпочали вранці 9 листопада, через три дні після того, як комунальники вкотре вимили залитий червоною фарбою пам’ятник.

Захисні роботи проводяться згідно з рекомендаціям Інституту національної пам‘яті, повідомив директор Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко.

За його словами, долю пам’ятника Пушкіну, який має статус національного значення, має вирішувати Кабінет міністрів України.

“Водночас 01.11.2022 року були оприлюднені рекомендації Інституту національної пам‘яті, в який йдеться про те, що “За умови, коли цілісне переміщення технічно неможливе, варто закрити ці об’єкти тимчасовими конструкціями до подальшого розв’язання питання задля уникнення актів вандалізму”. Таким чином те, що відбувається зараз з погруддям Пушкіна, цілком відповідає українському законодавству та рекомендаціям Інституту національної пам‘яті”, — прокоментував Сидоренко у Facebook.

Відзначимо, що частину монументів у Харкові захистили від ворожих обстрілів ще на початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Так, у березні комунальники змонтували з мішків с піском захист навколо розташованого у саду Шевченка пам’ятника Кобзарю. Так само було захищено монумент незалежності України на площі Конституції у Харкові

Розташований на площі Поезії пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну протягом цієї осені невідомі вже вдруге розмальовують червоною фарбою. 6 листопада зранку на монументі перехожі побачили на монументі зроблені червоною фарбою лайливі написи. Найбільш пристойним з написаних слів було “Геть”. 26 вересня невідомі залили цей пам’ятник червоною фарбою.

Довідка:

Цей монумент було встановлено в Харкові в 1904 році. Він внесений до реєстру пам’ятників національного значення. Цей бюст відомий тим, що буквально через кілька місяців харківський адвокат і засновник українського націоналізму Микола Міхновський спробував його підірвати.

Як повідомляв Харків Times, Харківська обласна військова адміністрація офіційно заявила, що не в праві «вирішувати долю погруддя Пушкіна» на площі Поезії в Харкові, оскільки воно є пам’яткою монументального мистецтва національного значення.

Депутати Харківської облради не спроміглися ані позбавити один з найстарших харківських театрів імені російського поета Олександра Пушкіна, ані навіть прибрати з його назви слова «російської драми».