У Харкові розписали червоною фарбою пам’ятник Пушкіну (фото)

Фото: Борис Редін/Facebook

У Харкові комунальники змивають написи, залишені на пам’ятнику російському поету Олександру Пушкіну. Написані червоною фарбою слова містяни побачили вранці 6 листопада

Про це  Харків Times дізнався з повідомлення активиста Харківського Євромайдану Бориса Редіна.

Більшість залишених на монументі написів  – лайка. Єдине необразливе – це слово  “Геть”.

“Ось так. Що скажете шановні?”, – написав Борис Редін у пості, де оприлюднив фото розмальованного пам’ятника.

На місці вже працюють комунальники, ліквідуючи наслідки діяльності невідомих авторів.

Протягом цієї осені невідомі вже вдруге розмальовують червоною фарбою розташований на площі Поезії пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну. Попередній такий випадок трапився 26 вересня. Скоріш за все, такі випадки триватимуть і далі, поки влада не наважиться прибрати з центра міста пам’ятник поету, відомому своїми імперськими поглядами і зневажливим ставленням до Харкова.

«На мене чекав шлях через Курськ та Харків; але я повернув на пряму тифліську дорогу, жертвуючи хорошим обідом у курському трактирі (що не дрібниця в наших подорожах) і не цікавлячись відвідати Харківський університет, який не стоїть курскої ресторації», – писав Пушкін у своїй «Подорожі до Арзруму».

Цей монумент було встановлено в Харкові в 1904 році. Він внесений до реєстру пам’ятників національного значення. Цей бюст відомий тим, що буквально через кілька місяців харківський адвокат і засновник українського націоналізму Микола Міхновський спробував його підірвати.

Раніше цей пам’ятник пропонували демонтувати та перенести його до Історичного музею. З такою пропозицією до міського голови звернулася представниця громадської ініціативи “Харківська топонімічна група” Ірина Гончарова, повідомляє Суспільне.

Жінка розповіла, що в травні цього року надіслала листа з пропозицією про демонтаж та перенесення цього пам’ятника  Харківському міському голові. Відправляла на особисту пошту очільника міста, оскільки канцелярія на той час не працювала. Однак відповіді не отримала.

Згідно з діючого законодавства питання про демонтаж пам’ятників вирішує уряд після відповідного звернення представників місцевої влади. Якщо місцеві органи влади ухвалюють рішення щодо перенесення пам’ятки — має бути визначено, куди має бути перенесено.

Як повідомляв Харків Times, Харківська обласна військова адміністрація офіційно заявила, що не в праві «вирішувати долю погруддя Пушкіна» на площі Поезії в Харкові, оскільки воно є пам’яткою монументального мистецтва національного значення.

Депутати Харківської облради не спроміглися ані позбавити один з найстарших харківських театрів імені російського поета Олександра Пушкіна, ані навіть прибрати з його назви слова «російської драми».