У звільненому Вовчанську знайшли “штаб” окупантів і катівню (фото, відео, оновлено)

Фото: Сергій Болвінов/Facebook

У звільненому місті Вовчанськ слідчі збирають докази та свідчення постраждалих від російських окупантів. Встановлено, що загарбники перетворили на катівню місцевий агрегатний завод.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова.

“Штаб рашистів знаходився на території агрегатного заводу. Там же була і в’язниця, де тримали цивільних. Також, ще одна «база» росіян була у відділу поліції, як і в кожному захопленому місті”, – розповів Сергій Болвінов.

За його словами, на місцях злочинів росіян слідчі зняли відбитки пальців. Також вилучили документацію окупантів, схеми блокпостів та одяг. Розслідування триває, слідчі встановлюють усі деталі, додав Сергій Болвінов.

Російськи нелюди кидали до катівень місцевих мешканців, які не підтримували окупантів та відмовлялися з ними співпрацювати, розповіли в перс-службі Нацполіції області.

В одній камері приблизно на 12 квадратних метрів військові рф утримували від 20 до 40 людей.

“У приміщенні виявлено інструменти для катувань, зашморги, хомути тощо. Встановлено, що в цьому місці окупанти нещадно били незаконно ув’язнених, катували електричним струмом, виривали нігті та ламали пальці. На стінах катівні із нелюдськими умовами утримання зафіксовано дати перебування людей. Більше того – хтось із в’язнів викарбував в одній із камер молитву, – розповіли в поліції.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни).

Раніше повідомлялось, що в окупованому Вовчанську рашисти викрали з території підприємства і вивезли до рф все обладнання. Обкрадений завод загарбники перетворили на концтабір, у якому катували людей.

Як повідомляв Харків Times, у звільнених містах та селах Харківської області правоохоронці виявили 18 місць, де російські загарбники катували українських громадян.

У Балаклії рашисти влаштували катівні у підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку. Людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

Під час окупації рашисти перетворили райвідділок поліції Куп’янська на в’язницю, де утримували та знущалися з місцевих мешканців, які відмовлялися з ними співпрацювати. за словами одного з постраждалих, людей тут катували струмом та випалювали паяльником хрести на тілі.

У  селищі Козача Лопань виявили одразу дві російські катівні. Окупанти облаштували катівні у підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину.