Викладачі та студенти харківського Університету будівництва та архітектури провели акцію протесту (фото)

Фото: Харків Times

Викладачі та студенти Харківського національного університету будівництва та архітектури 10 вересня провели акцію протесту проти планів профільного міністерства приєднати вуз до Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Акція пройшла перед будівлею вузу під час великої перерви. Її учасники одягли жовті світловідбиваючі жилети, такий же жилет наділи в кінці акції на пам’ятник архітектору Олексію Бекетову, встановлений перед будівлею вузу.

Викладачі, які беруть участь в акції, розповіли журналістам, що вчена рада вузу ще навесні проголосувала за приєднання Університету до Національного технічного університету “ХПІ” в якості інституту. Це було б виправдано історично – в 1930 р. Харківський інженерно-будівельний інститут був створений на базі будівельного факультету Харківського технологічного інституту та архітектурного факультету Харківського художнього інституту. Але головне – це б дозволило зберегти унікальну школу підготовки кадрів і структуру вузу: у ХПІ немає факультетів будівельного і архітектурного профілю.

“ХІБІ – вихідці з ХПІ, ми звідти всі. У Львівському політеху – архітектурний факультет, в Одеському – інститут в університеті. А що стосується університету Бекетова – вони наші конкуренти. Свого часу ХІБІ котирувався на найвищому рівні, він і зараз котирується”, – сказала викладач кафедри архітектурних конструкцій Ірина Янтовська.

“У нас відбувається сінкретне навчання студентів. Архітектори частину освіти отримують на кафедрах будівельного факультету. Ця злитість архітектурно-будівельної освіти завжди була нашою специфікою, і ми мали намір зберегти цю структуру – безумовно, реформувавши її та оптимізувавши за складом викладачів. У ситуації, коли нас приєднують до університету міського господарства, нас буде “розпорошено”. Ми не йдемо туди цілісним архітектурним факультетом. Це погано для освіти як архітекторів, так і будівельників. Головна загроза – втратити унікальну методику освіти. У ХПІ немає ані будівельного факультету, ані архітектурного. Вони нас беруть цілком. Коли ж ми йдемо в колишній ХІІКБ (Харківський інститут інженерів комунального будівництва – Харків Times) – ми просто вливаємося в існуючі структури. І це при тому, що ми завжди вважалися різними архітектурними школами… Ми сподіваємося, що нас почують і в університеті Бекетова, і в міністерстві. Якщо не почують – ми продовжуватимемо ці акції. Тим більше, ми розуміємо – тих, хто надів сьогодні жовті жилети, на роботу в ХІІКБ вже не візьмуть. Від студентів вони не відмовляться, тому що це – гроші, а нам втрачати нема чого”, – сказав старший викладач кафедри архітектури Костянтин Бондаренко

Про рішучість врятувати свій вуз від знищення заявили і студенти, які брали участь в акції.

“Я подавала документи тільки сюди і хотіла вчитися тільки тут. Якщо відбудеться злиття – напевно, я просто припиню вчитися на архітектора і, швидше за все, піду працювати. Я дуже хотіла здобути вищу освіту, але мене нічого більше не цікавить, окрім архітектурної освіти”, – сказала студентка 1 курсу архітектурного факультету Ліза.

“Без мого відома, без мене вирішують, що я повинен змінити вищий навчальний заклад – так не повинно бути. Я думаю, проблема не в тому, скільки вищих навчальних закладів в Україні, а в тому, які потужності вони в принципі мають. Потрібно думати про те, як залучити інвестиції в освіту, а то, що пропонується – це не той шлях. Я люблю цей університет, я його хочу закінчити. Мені подобаються мої викладачі, моя група”, – заявив журналістам студент 4 курсу архітектурного факулььтета Богдан Конотопцев.

“Ми, студенти, проти об’єднання з Університетом міського господарства імені Бекетова, тому що вважаємо, що саме архітектурна школа ХНУБА – це унікальний предмет, який не може переїхати в інший університет – він не житиме там”, – сказала студентка 1 курсу магістратури ( кафедра реконструции і реставрації) Вероніка Бачук.

Як повідомляв Харків Times, на початку поточного навчального року, за участю представника міністерства, але без участі ректорів ХНУБА і НТУ “ХПІ”, відбулися збори Ради ректорів Харкова, де було поставлено на голосування пропозицію про об’єднання ХНУБА і ХНУМГ.