Вовчанського поліцейського судитимуть за допомогу судді

У Вовчанську поліцейський без жодних підстав на дев’ять діб затримав харків’янина через конфлікт останнього з суддею. Тепер він сам постане перед судом. Судді теж загрожує покарання.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За повідомленням прокуратури, в листопаді 2016 року під час судового розгляду між суддею Вовчанського районного суду і жителем Харкова виник конфлікт. Без прийняття будь-якого вмотивованого судового рішення суддя надала вказівку черговому наряду поліції вивести чоловіка із зали судових засідань.

Поліцейський, розуміючи, що його дії незаконні, а вказаний громадянин не здійснював жодного з адміністративних правопорушень, склав стосовно нього протокол про адміністративне правопорушення за ст. 185 КУпАП, тобто за фактом злісної непокори законному розпорядженню, до якого вніс завідомо недостовірні відомості. Того ж дня цей протокол було направлено до того ж районного суду та розглянуто цією ж суддею.

Керуючись особистими інтересами і демонструючи владність своїх повноважень, суддя оголосила завідомо неправосудну постанову, згідно з якою харків’янин визнаний винним і на нього накладено максимальне покарання у вигляді адміністративного арешту строком на 15 діб.

Чоловік оскаржив це рішення в апеляційному суді та був звільнений від відбування адміністративного арешту, але тільки на дев’яту добу.

Таким чином, саме складання поліцейським фіктивного протоколу про вчинення адміністративного правопорушення за ст. 185 КУпАП призвело до незаконного притягнення потерпілого до адміністративної відповідальності і знаходженню під адміністративним арештом, а фактично — до катування протягом 9 діб.

Обласна прокуратура затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт щодо поліцейського Вовчанського відділу поліції ГУНП в Харківській області за фактом внесення недостовірних відомостей до офіційного документу (ч. 1 ст. 366 КК).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двох до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як повідомляв Харків Times, йдеться про суддю Вовчанського районного суду Ірину Уханьову та юриста-правозахисника Максима Корнієнко. За дорученням заступника Генерального прокурора правоохоронці ще в червні 2020 року повідомили про підозру виконуючій обов’язки голови Вовчанського районного суду Ірині Уханьовій.

У грудні минулого року прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо Ірини Уханьової за фактом винесення завідомо неправосудного рішення (ч. 2 ст. 375 КК).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. Але рішенням Конституційного суду України № 7-р/2020 від 11.06.2020 норми статті 375 Кримінального кодексу України визнані неконституційними. Це рішення набирає чинності через шість місяців з дня його прийняття. Тому суддя може не понести ніякої кримінальної відповідальності за свої дії.