Правоохоронці повідомили про підозру голові райсуду в Харківській області (відео)

За дорученням заступника Генерального прокурора правоохоронці повідомили про підозру голові одного із районних судів Харківської області.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі теруправління Державного бюро розслідувань у м. Полтаві, слідчі якого здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні.

За даними слідства, у 2016 році, під час відкритого судового засідання кримінальної справи суддя безпідставно заборонила громадянину фіксувати судовий процес на відео. Після чого, за її розпорядженням, без відсутності вмотивованого рішення суду про видалення із зали судового засідання будь-кого із присутніх, до суду були викликані працівники поліції, які виконуючи вказівку судді вивели громадянина із залу суду. Після чого щодо останнього було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Того ж дня, автоматизованою системою документообігу розгляд справи про адміністративне правопорушення визначено за тією ж суддею, яка і видалила громадянина із залу суду.

Під час розгляду справи, не зважаючи на заперечення громадянином своєї вини, суддя не вжила передбачених законом заходів, необхідних для з’ясування всіх обставин у справі, а також не забезпечила право на захист та повне фіксування процесу.

“З мотивів помсти чоловіку за його дії під час розгляду кримінальної справи, суддя визнала громадянина винуватим у вчинені злісної непокори вимозі поліцейського та наклала на нього стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 днів. У результаті неправосудної постанови потерпілий був позбавлений волі на 9 діб, адже ухвалою апеляційного суду Харківської області потерпілого від подальшого відбуття адміністративного стягнення звільнено, а матеріали адміністративної справи повернуті до відділу поліції”, – йдеться у повідомленні.

У лютому 2017 року постановою суду провадження про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності закрите у зв’язку із відсутністю у його діях складу адміністративного правопорушення.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Харківської області. Оперативний супровід — Управління Служби безпеки України у Харківській області. У разі доведення вини, підозрюваній загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Суддя підозрюється у постановленні завідомо неправосудного судового рішення, вчиненому в особистих інтересах, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України).

Прес-служба прокуратури області повідомляє, що інцидент стався підчас розгляду у відкритому судовому засіданні справи за обвинуваченням громадянина України у нанесенні умисних тяжких тілесних ушкоджень. Мешканець Харкова здійснював відеозапис процесу, зафіксувавши, зокрема, грубе порушення суддею  вимог ч. 2 ст. 16 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (вона здійснювала правосуддя, перебуваючи без мантії та нагрудного знаку).

“Щоб уникнути обґрунтованих скарг та керуючись виключно особистими інтересами, суддя порушила чинне законодавство України —   безпідставно заборонила  чоловіку здійснювати відеозйомку судового засідання та оголосила перерву, після закінчення якої повернулась вже в мантії та з нагрудним знаком. Продовжуючи розгляд справи, вона неодноразово вимагала припинити відеозйомку та наполягала, щоб чоловік, який її здійснював, покинув залу судових засідань. Без прийняття будь-якого вмотивованого судового рішення суддя надала вказівку черговому наряду поліції вивести чоловіка із зали судових засідань”, – йдеться у повідомленні.

Раніше харківські ЗМІ повідомляли, що відповідну постанову про адміністративний арешт правозахисника Максима Корнієнко, який вів зйомку на мобільний телефон підчас судового засідання, прийняла 14 листопада 2016 р. виконуюча обов’язки голови Вовчанського районного суду Ірина Уханьова. Те, що мова йде саме про цю суддю,  Харків Times підтвердили також джерела у правоохоронних органах