У Саду Шевченка триває реконструкція ККЗ “Україна”

Фото: Харків Times

У Саду Шевченка триває реконструкція пам’ятки архітектури XX століття кіноконцертного залу “Україна”.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради із посиланням на директора розташованого у цій будівлі Харківського міського центру дозвілля молоді Олену Леонову.

За словами Леонової, на даний момент у будівлі оновлений фасад, вставлені нові вікна та відреставроване панно на вході. В середині будівлі замінено комунікації та “облаштовані місця для внутрішніх туалетів”. Тривають роботи по облаштуванню залу для глядачів й артистичних гримерних, у яких тепер з’являться душові.

“Для комфорту глядачів усі театральні крісла тепер будуть нові, з м’яким покриттям. Для людей з особливими фізичними потребами у залі відвели окремі глядацькі місця. Копітка робота триває на сцені, що є серцем “України”. Раніше артистам не вистачало “задника”, тепер буде обладнано три плани лаштунків, з’явиться штакетне господарство, на яке можна вішати будь-яке звукове та світлове обладнання. Таким чином, зал, не змінюючи своєї конфігурації та зовнішнього вигляду, стає краще завдяки новим технологіям”, – розповіла Леонова.

У міськраді зазначають, що, оскільки ККЗ “Україна” є пам’ятником архітектури, “будівельники намагаються в деталях зберегти первинний вигляд будівлі”, привносячи при цьому “нові дизайнерські рішення для поліпшення акустичної потужності та пожвавлення кіноконцертного залу”. Для цього було проведено “спеціальний акустичний розрахунок”, а стіни й стеля обладнані звукопоглинальними панелями, що дозволяють поліпшити звучання.

Фото: Харків Times

Довідка: Кіноконцертний зал “Україна” за об’єднаним проектом харківських архітекторів Вадима Васильєва, Юрія Плаксіева, Володимира Реусова та інженера Левона Фрідгана був зданий в експлуатацію у серпні 1963 року. Спочатку самостійні проекти Васильєва та Плаксіева-Реусова-Фрідгана брали участь в оголошеному в 1958 році конкурсі проектів перекриття дахом Відкритого музичного театру на 1800 місць з 80-місцевої естрадою, що знаходився на цьому місці у Саду Шевченка. Ці два проекти посіли перше й друге місця на конкурсі. При реалізації об’єднаного проекту вперше у світовій практиці була здійснена асиметрична схема сідлоподібного покриття та вперше створена оболонка розміром 90 х 48 метрів, перекрита армоцементні плитами. У 1980 році будівлю була взята під охорону як пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення.

Як повідомляв Харків Times, у серпні 2019 року в Саду Шевченка відкрили сходи, розташовані на місці звичного харків’янам “Каскаду” та нові фонтани.