У Саду Шевченка відкрили сходи на місці “Каскаду” та нові фонтани (фото)

Фото: city.kharkov.ua

До Дня міста в саду Шевченка після реконструкції відкрили сходи на місці “Каскаду” та нові фонтани.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради, в якому спорудження на спуску від кіноконцертного залу “Україна” на вулицю Клочківську названо “Каскадом”.

У повідомленні наголошується, що тепер потрапити в сад з боку вул. Клочківської можуть і люди з обмеженими можливостями – для них зробили пандус.

“Каскад повністю оновили: реконструювали комунікації, мережі зовнішнього освітлення, несучі конструкції і створили додаткові, а також побудували систему зливової каналізації. Також були встановлені відеоспостереження, декоративне підсвічування і система музичного супроводу. Внизу і вгорі сходового маршу побудували два нових фонтани і реконструювали старий – на верхній терасі. Крім того, поруч облаштували клумби, розбили нові газони, встановили лавки, систему автоматичного поливу, посадили декоративні дерева і чагарники”, – йдеться у повідомленні.

Біля нового озера та входу до зачиненого на довготривалу реконструкцію зоопарку побудований декоративний фонтан зі світломузикою в формі скелі, на якій на різних музичних інструментах грають мавпи.

Прес-служба міськради нагадує, що реконструкція Саду ім. Шевченко велася поетапно. Там облаштували озеро, встановили нові ігрові та спортивні майданчики.

“У парку також з’явилися скульптури художнику Іллі Рєпіну, театральному режисерові Лесю Курбасу, співаку і кіноакторові Марку Бернесу, академіку Володимиру Вернадському, актрисі Клавдії Шульженко, композитору Ісааку Дунаєвському, відомому акторові і кінорежисерові Леоніду Бикову. Проект “Сім відомих харків’ян” був реалізований за ініціативою Харківського міського голови Геннадія Кернеса групою харківських художників, серед яких – Катіб Мамедов і Олександр Рідний”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, побудований в 1955 році в саду Шевченка “Каскад” представляв собою собою складний архітектурно-гідротехнічний комплекс. За сходами, які ведуть з саду Шевченка на вулицю Клочківську збігала вода, створюючи враження річки або водоспаду. Завершував ансамбль фонтан, обладнаний біля спуску сходів. “Каскад” був однією з основних визначних пам’яток міста, своєрідною візитною карткою міста. Особливо ефектно він виглядав у вечірній і нічний час, коли на сходах включали електричне підсвічування.

Про те, що в Харкові планують реконструювати фонтан “Каскад”, в липні 2016 року повідомив перший віце-мер Ігор Терехов. 5 квітня 2019 року стало відомо, що проект реконструкції “Каскаду” змінили – сходинки вирішили зробити гранітними, і тепер вода по ним текти не буде. Хоча, ще рік тому фонтан “Каскад” був ще заплановано в проекті реконструкції.

Зміни викликали хвилю обурення серед харків’ян. Міський голова Геннадій Кернес, прагнучи знизити градус невдоволення, звернувся до городян на своїй сторінці в Facebook. Він опублікував фото майбутнього “Каскаду” і заявив, що ніхто не руйнує пам’ятник в саду Шевченка.

“Працюючи над комплексною реконструкцією Саду Шевченка, ми прийняли рішення – зберегти видовий майданчик і верхній фонтан, облаштувати пішохідний схил, зробити гарні сходи і велику водойму внизу. При цьому через весь сад простягнеться нове, каскадне озеро, з фонтанами, рециркуляцією, найпотужнішим п’ятиступінчастим очищенням! Там, як раніше, але вже без ризику для життя, можна буде спуститися до води і провести час. Ніхто не руйнував пам’ятник, почуйте. Це рішення в компетенції міської влади, і ми пішли на нього, тому що так вимагає час і здравий сенс “, – написав Геннадій Кернес.

У коментарях думки харків’ян розділилися: одні підтримали починання влади, інші вимагали повернути ансамблю колишньій вигляд.

Як повідомляв Харків Times , Геннадій Кернес 17 квітня на сесії міської ради прокоментував хід реконструкції фонтану “Каскад”.

870 людей у травні підписали звернення до Геннадія Кернеса з вимогою зупинити будівельні роботи на Каскаді.