Соціальний експеримент: скільки втрачених гаманців повернули в Харкові (відео)

Фото: meme-arsenal.com

У Харкові і ще чотирьох містах України в людних місцях нібито втратили гаманці і перевірили, скільки людей повернуть пропажу цілу та неушкоджену. Такий експеримент організував і провів співзасновник Monobank Михайло Рогальський.

Про це Харків Times дізнався з відео, в якому Рогальський розповів про проведення експерименту і поділився його результатами.

Крім Харкова експеримент проводився в Києві, Львові, Дніпрі, Одесі.

У кожному місті волонтери “втрачали” 10 гаманців в людних місцях. У кожному гаманці були гроші, картка Monobank і кілька візиток на ім’я однієї людини з його контактами. З усього перерахованого справжніми були тільки гаманці і гроші (в дев’ять з 10 гаманців поклали по 50 гривень, і в один – пятісотгрівневую купюру).

Візитні картки були виготовлені на неіснуючих людей. Їх імена вигадані – зокрема, пропонувався варіант Сергій Карма. Зазначений на візитці номер телефону, за яким знайшов гаманець зміг зв’язатися з його “власником”, був реальний.

Картки Monobank були порожні і не прив’язані до реальних рахунків. Але за їхніми номерами Рогальський потім міг перевірити, чи була спроба зняття грошей з конкретної карти. Для спокуси в кожен гаманець підклали записку з PIN-кодом від картки.

Волонтери повинні були “втратити” гаманці в локаціях з найбільшою прохідністю. Вісім гаманців кидали на вулиці і ще два – в “Макдональдсі (чоловічому та жіночому туалетах). За спостереженнями Рогальського, гаманці залишалися нічиїми що найбільше 15 хвилин

З 50 «загублених» гаманців в первозданному вигляді повернулося всього 15. І лише один – з 500 гривневою банкнотою всередині. Очевидно, така сума – занадто велика спокуса.

“Тест на чесність” найкраще здали в Харкові. Тут повернули шість з 10 “втрачених” гаманців. З них п’ять – у первозданному вигляді і ще один – без готівки.

Найбільш гнітючі показники – в Одесі. Тут не повернули жоден гаманець. Рогальський спочатку подумав, що в Одесі стався якийсь збій. Але потім, за його словами, з’явилася інформація, яка спростувала це припущення.

За результатами експерименту, з 33 гаманців, які взагалі не повернули, в 14 випадках спробували тим чи іншим способом зняти гроші з карти. Гроші намагалися перевести в готівку у всіх містах, крім Харкова.

Крім 5 міст, 10 гаманців втратили на «Куражі» (до ребрендингу «Кураж Базар») в якості тестового експерименту. Всі 10 гаманців, втрачених на «Куражі», повернулися «власнику». Люди або намагалися зв’язатися за номером телефону на візитці, або залишали знахідку на інфо-стійці. І тільки два з цих гаманців виявилися без готівки. Рогальський припустив, що на благодійних заходах люди більше схильні повернути гаманець власнику. І його гіпотеза підтвердилася.