У харківській інфекціонці впевнені, що китайський студент хворів пневмонією, а не коронавірусом

Фото: kharkivoda.gov.ua

Студент з Китаю вже два тижні лікується в Харківській обласній інфекційній лікарні від пневмонії, в обласному Департаменті охорони здоров’я заявляють, що коронавірус у пацієнта не підтверджено.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Vgorode.

«Два тижні тому в Харківську обласну інфекційну лікарню дійсно надійшов китайський студент з пневмонією. На даний момент він видужав і готується до виписки. Коронавірус у пацієнта не підтверджено», – повідомили в Харківській обладміністрації Vgorode.

Якими саме методами виключали коронавірус, а також чому про цей випадок стало відомо тільки зараз, коли в Україні відслідковуються всі випадки підозри на смертельну інфекцію, в ХОДА відповісти не змогли і запропонували написати офіційний запит на інформацію.

“Це вже та сфера, де можуть бути нюанси, пов’язані з лікарською таємницею: діагнози, хід лікування, результати аналізів і так далі”, – уточнили в прес-службі.

У ХОДА заявляють, що на сьогоднішній день в Харкові і області немає пацієнтів з підозрою на китайський коронавірус.

У той же час у МОЗ заявили, що тести на виявлення коронавірусу мають надійти в Україну максимум наступного тижня, передає УНІАН.

Про це на брифінгу повідомив член експертної групи оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я Сергій Дубров.

Він зазначив, що є тест-системи для визначення грипу А і грипу В, але вони не визначають коронавірусів.

За його словами, коронавірус визначається лише “шляхом полімеразної ланцюгової реакції”.

Також Дубров зазначив, що “в Україні та інших країнах, крім США, ці тести наразі недоступні”.

“Відповідно до інформації заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, досягнуто домовленості щодо забезпечення нашої країни наборами для проведення полімеразної ланцюгової реакції наприкінці цього тижня – на початку нового тижня, тобто ми зможемо діагностувати”, – сказав він.

За словами Дуброва, кількості тест-систем, що наразі планується закупити, має вистачити на проведення перевірки щодо 120-ти осіб.

В.о. генерального директора Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Ігор Кузін повідомив, що станом на сьогодні було отримано лише чотири повідомлення, в яких лікарі-епідеміологи мали якусь додаткову інформацію, що потребувала певної перевірки. “Усі чотири випадки були протестовані на можливі віруси респіраторної групи і в них було підтверджено або грип А, або грип В”, – додав він.