Харківські лікарні готують базу для прийому пацієнтів з коронавірусом

Фото: kharkivoda.gov.ua

Медзаклади Харківської області проводять підготовчі заходи на випадок виявлення коронавирусу 2019 nCoV.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби обладміністрації.

Це питання розглянули сьогодні, 28 січня, під час засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Під час засідання про готовність медичних служб проінформували керівники двох установ: обласної клінічної інфекційної лікарні та обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні.

Обидві установи вже зараз про всяк випадок готують матеріальну базу для прийому пацієнтів, повідомив за результатами засідання заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Так, будуть виділені окремі бокси у відділеннях гострих респіраторних вірусних інфекцій, додатково придбано медикаменти, планується закупівля цільових тест-систем для верифікації коронавірусу.

Приймальні відділення інфекційних лікарень також укомплектують спеціальним одягом, респіраторами, масками і так далі. Обов’язковий додатковий інструктаж пройдуть бригади екстреної допомоги.

Для діагностики будуть також залучені можливості Державного лабораторного центру, підрозділи якого є в обласному центрі та районах Харківщини.

На даний час у випадку підозри на захворювання 2019-nCoV забори крові пацієнтів можуть спрямовуватись до Державного центру громадського здоров’я МОЗ – результат аналізу стає відомим менше, ніж за 2 доби.

На даний момент, за інформацією Департаменту охорони здоров’я ХОДА, в Харківській області немає підтверджених випадків захворювання на коронавірус 2019-nCoV.

У департаменті відзначили, що перші ознаки, які виявляли у тих, хто захворів на новий вірус у китайському місті Ухань, були характерні для ГРВІ: чхання, кашель, підвищена температура тіла. Також у багатьох випадках специфічним симптомом став гострий кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки очей). Тією ознакою, яка має викликати особливу настороженість, є утруднене дихання. При виявленні подібних ознак головне – не панікувати та вчасно звертатися за медичною допомогою.

Нагадаємо, за розпорядженням уряду при Міністерстві охорони здоров’я України створено оперативний координаційний штаб, який вживає всіх належних заходів для недопущення поширення в Україні вірусу 2019-nCoV. До складу штабу увійшли представники ДПСУ, МВС України, Держпродспоживслужби та ДМС України.

Як повідомляв Харків Times, у харківській інфекціонці впевнені, що китайський студент хворів пневмонією, а не коронавірусом.