У Харкові під ялинкою козак вибиває кувалдою монети з новим роком (фото)

Фото: ХарківTimes

У Харкові під головною ялинкою карбують сувенірні монети прадавнім способом.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Під головною харківською ялинкою на майдані Свободи збирається натовп. Молодий чоловік у козацькому костюмі замахується здоровенною кувалдою і викрикує: «Монетка!». Люди різко відступають. Кувалда дзвінко стукає по металу, готовий карбованець віддають замовнику.

Під Новий рік особливим попитом користуються монети з написом 2020, а також з гербом Харкова і України, підкова на удачу. Алюмінієва монета коштує 30 гривень, з латуні – 60 грн, міді – 80 грн. Найдорожча – срібна, 1000 гривень!

Харків’янин Валерій уже кілька років карбує монети прадавнім способом. За спеціальністю він інженер-радіотехнік, але самостійно освоїв улюблене заняття – карбування монет вручну, як це робили у давні часи.

Його часто запрошують на ярмарки та фестивалі, тому вигляд намагається мати відповідний. На фабриці театрального реквізиту замовив козацький костюм у слобожанському стилі, вишитий під золото. Доповнює образ старовинна скриня, у якій зберігаються металічні заготівки та інші знаряддя праці, і здоровенна кувалда. Робота вимагає значних фізичних зусиль.

«Скриня має близько 15-20 кілограмів, кувалда – 6 кілограмів, – розповідає Валерій. – Треба щосили вдарити по виробу, щоб на ньому відобразився малюнок. Матриця підкладається зверху і знизу, але треба докласти силу, бо може й не відбитися. Все залежить від металу, якщо алюміній – то легше б’ю, якщо латунь – то треба сильніше».

Валерій признається, що найголовніше у цій справі – слідкувати за технікою безпеки.

«Кувалда може поламатися, тому я попереджаю, щоб позаду не ставали, і слідкую, щоб дітвора не підбігала. Це на першому місці. Тому до сих пір все було добре», – говорить козак-карбувальник.

Але він любить працювати, коли багато глядачів. Каже, що так веселіше. І переважно люди не можуть відмовити собі придбати грошовий сувенірчик.

Валерій планує виходити під ялинку протягом усіх свят, аби не було дощу чи мокрого снігу. Бо як попаде водичка, то виріб вийде бракованим і некрасивим.

Фото: ХарківTimes
Фото: ХарківTimes
Фото: ХарківTimes