Скоробагач розповів, як в області забруднюють повітря, річки і вирубують ліси

Фото: oblrada.kharkov.ua

Заступник голови Харківської обласної ради Володимир Скоробагач доповів про екологічні проблеми в області на нараді з питань природоохоронних заходів та забезпечення безпеки екологічного стану на території Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської облради.

За словами Скоробагача, до 88% промислових забруднень повітря у Харківській області припадає на 10 великих підприємств: ХТ3, ТЕЦ-3, ТЕЦ-5, Коксохімзавод, ТЕЦ-2 “Есхар” і ГПУ “Шебелинкагазвидобування”, Зміївська ТЕС ВАТ ДЕК “Центренерго”. Він назвав ситуацію з забрудненям повітря критичною.

“Кілька місяців тому до мене звернулися жителі Залютино з проблеми забруднення повітря ТОВ “Промметсплав”. Разом з жителями ми зверталися і до Державної екологічної інспекції в Харківській області та в головне Управління Національної Поліції в Харківській області та до Харківської міської ради. Ті в свою чергу подали позов до суду про позбавлення підприємства ліцензії. В результаті суд позитивного рішення не прийняв. Екологічну інспекцію на територію не пустили, ніяких розпоряджень вони не винесли з усунення порушень, Національна поліція не виявила обставин щодо вчинення кримінального злочину”, – розповів заступник голови обласної ради.

Скоробагач додав, що сьогодні в Україні немає чіткої законодавчої бази, яка б ефективно регулювала і контролювала екологічно небезпечний автотранспорт і підприємства.

“Найбільш забрудненими у нас на сьогоднішній день вважаються річки Лопань, Немишля і Уди. 90% забруднення води доводиться на сектор ЖКГ. У Харківській області 57 очисних споруд, 37 потребують реконструкції, 17 – повністю в незадовільному стані”, – сказав Скоробагач.

Він також зазначив, що існує більше 50 кримінальних проваджень, котрі стосуються вирубки лісів. Депутати обласної ради прийняли безліч звернень до центральних органів влади з цього питання. “На сьогодні ніхто не був покараний. Станом на липень 2019 року збитки, завдані лісу, становлять 61 млн грн”, – зазначив заступник голови обласної ради.

За п’ять місяців цього року від громадян на обласну гарячу лінію надійшло 18 звернень про незаконну вирубку лісу, в 2018 році – 37 звернень.