У Богодухівському районі комунальники влаштували нелегальний сміттєвий полігон (відео)

Ілюстративне фото

Директора комунального підприємства з вивезення та утилізації сміття підозрюють у недбалості з тяжкими наслідками. Збитки державі та екології оцінюють у 660 тис. грн. Санкція статті передбачає до 5 років ув’язнення.

У такому режимі підприємство функціонувало 10 років, але увагу правоохоронців привернуло чомусь лише зараз.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, директор комунального підприємства, розташованого біля села Піски Богодухівського району Харківської області, яке займається вивезенням твердих побутових відходів, організував вивіз сміття на земельні ділянки без оформлення дозвільних та правовстановлюючих документів на землю.

У такому форматі, за даними поліції, підприємство функціонувало з червня 2011 року по жовтень 2021 року.

За цей час землі на площі понад 4 га (у тому числі державні, прилеглі до полігону) були засмічені залишками ПЕТ-пляшок, поліетилену, макулатури, скла, а також амонієм, нітратами та іншими хімічними речовинами.

Таким чином, директор комунального підприємства порушив вимоги Земельного кодексу України, закону «Про охорону атмосферного повітря», закону «Про охорону земель» та «Про відходи».

Навколишньому середовищу завдано збитків на суму 660 тис. грн.

29 жовтня чиновнику повідомили про підозру за ч.1 ст. 239 КК (забруднення або псування земель) та ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість)

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Як повідомляв Харків Times, у квітні рятувальники майже шість годин гасили пожежу на полігоні твердих побутових відходів у селі Піски Богодухівського району.