Жителі Харківської області зможуть ласувати раками лише до 20 серпня

Иллюстративное фото

Державне агентство з меліорації та рибного господарства повідомляє, що в регіонах України розпочинається літньо-осіння заборона на вилов раків. Період заборони у різних областях відрізняється залежно від погодних умов. Для Харківської області він встановлений з 20 серпня до 30 вересня.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Мінагрополітики.

Лов членистоногих під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ч. 4 ст. 85 КУпАП. Порушникам доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за одного рака та штраф – до 680 грн. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов раків у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Також в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 10 см.

“Основна мета заборони – захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. Малорухливість та природна незахищеність раків під час линьки дуже приваблює любителів легкої здобичі. Тому звертаємося до громадян з проханням бути відповідальними та не нехтувати цією забороною, адже від того, як пройде цей процес, залежить популяція раків у водоймах України”, – йдеться у повідомленні.

Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не в норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені.

Як повідомляв Харків Times, з 1 квітня до 15 червня у Харківській області було встановлено «сезон тиші» природоохоронний захід, покликаний створити максимально комфортні умови для диких тварин у період масового активного розмноження.