СБУ блокувала незаконний видобуток піску під Харковом (фото, відео)

Служба безпеки України блокувала незаконний видобуток піску, що відбувався на території Роганської об’єднаної територіальної громади під Харковом.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Оперативники спецслужби зʼясували, що посадовці місцевої комерційної фірми самовільно захопили земельну ділянку площею понад 10 га, де організували незаконний видобуток піску.

“Комерсанти всупереч вимогам закону зняли шар родючих ґрунтів сільськогосподарського призначення без жодних дозвільних документів і створили кар’єр. Українське законодавство відносить пісок до корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, видобуток яких дозволено за наявності відповідної ліцензії, гірничого відводу, плану розробки родовища та інших дозвільних документів”, – йдеться у повідомленні.

Наразі у межах розпочатого кримінального провадження тривають експертні дослідження для встановлення точних розмірів заподіяної державі шкоди.

Вирішується питання щодо повідомлення організаторам про підозру за ч. 4 ст. 240 Кримінального кодексу (порушення правил охорони або використання надр, яке спричинило тяжкі наслідки).

Документування протиправної діяльності відбувалося спільно з Національною поліцією України під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури із залученням фахівців регіональних органів Державної екологічної інспекції, Держпраці та Держгеокадастру.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що підприємство, маючи дозвіл на видобуток корисних копалин та отримавши в оренду земельну ділянку площею 2,5 га, почало видобуток піску взагалі на іншій земельній ділянці, на яку відповідних дозвільних документів на цю діяльність не було.

Незаконний видобуток піску відбувався на землях Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва та частково на землях запасу сільськогосподарського призначення.

26 травня проведено огляд місцевості, вилучено чотири одиниці спецтехніки, а також вісім вантажних автівок. Вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно.