Харківська прокуратура вимагає повернути державі готель «Турист»

Прокуратура вимагає повернути державі будівлю готелю вартістю 279 млн грн. Місто віддало її у володіння приватній фірмі, вийшовши за межі своєї компетенції: за законом, колишнє союзне майно тепер загальнодержавне.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Немишлянська окружна прокуратура Харкова подала до господарського суду Харківської області позов про визнання незаконними та скасування розпоряджень та свідоцтв про право власності, виданих органом місцевого самоврядування, а також про визнання за державою права власності на нежитлову будівлю вартістю 279 млн грн.

За даними слідства, до Харківської міської ради звернувся представник закритого акціонерного товариства з проханням видати цьому ЗАТ свідоцтво про право власності на будівлю готелю «Турист» площею майже 6,5 тис. кв. м, розташовану на Московському проспекті в Харкові.

Орган місцевого самоврядування вийшов за межі своїх повноважень і передав заявнику майно, яким, відповідно до закону, не мав права розпоряджатися.

Як випливає із Закону України «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України», постанови Верховної Ради України від 10.04.1992 «Про майнові комплекси та фінансові ресурси громадських організацій колишнього Союзу РСР, розташовані на території України», постанови Верховної Ради України від 04.02.1994 «Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР», будівля готелю, що була у загальносоюзній власності, перейшла у власність держави Україна.

Тож розпоряджатися цим майном може виключно держава в особі Фонду держмайна України.

Вищевказане стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

Зараз відкрито провадження у справі.

Як повідомляв Харків Times, харківська прокуратура вимагає повернути місту землю в Лісопарку.