Ліквідація аварії на водопроводі в Лозовій триватиме тиждень

Фото: verge.zp.ua

Вже чотири дні, з 25 лютого через аварію на магістральному водопроводі жителям Лозової, Панютине і Домахи воду постачають за графіком: дві години вранці і стільки ж увечері. На усунення аварії комунальникам потрібно, як мінімум, тиждень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Лозівської міськради.

Протягом двох діб працівники «Харківводоканалу» намагаються переключити Лозову з аварійної нитки водопостачання на іншу. Після чого комунальники проведуть масштабний спуск води. Якщо він пройде без наслідків, то фахівці «Харківводоканалу» зможуть почати ремонт аварійної ділянки. За попередніми прогнозами, ремонтні роботи триватимуть не менше тижня.

За словами керівника КП «Лозоваводосервіс» Володимира Кириченка, зараз всі мережі міста готові до цілодобового водопостачання Однак «Харківводоканал» подає мало води – менше 3500 кубів замість необхідних 5-6 тисяч кубів на добу. У години відключень лозівські водники накопичують запаси в резервуарах, щоб подавати воду городянам ввечері і вранці.

Володимир Кириченко зазначив, «Лозоваводосервіс» включає насоси 0 5:00 та о 17:00. Вода повинна з’являтися в кранах городян за графіком – з 6:00 до 10:00 і з 18:00 до 22:00. Однак жителі верхніх поверхів можуть отримувати її пізніше і на менші проміжки часу через те, що на нижніх поверхах починають активно витрачати воду.

На підприємстві розглядають питання підвозу води споживачам. Але для цього необхідно більше запасів в резервуарах.

“Для аварійного водопостачання міста необхідно, щоб рівень води в них був 1,5 метра. Зараз він падає до 80 сантиметрів. Якщо вибрати і цю воду, то гасити пожежі вже буде нічим”, – пояснив Володимир Кириченко.

За його словами, «Лозоваводосервіс» вже тиждень отримує менше води, ніж необхідно, але раніше споживачі не відчували цього, тому що була можливість зробити максимальні запаси води – 12000 кубів.

За якістю води Володимир Кириченко зазначив, «Лозоваводосервіс» робить спроби – біологічні і хімічні характеристики витримуються, але через погодинне включення вода застоюється в трубах і вбирає в себе іржу і інші недоліки старих мереж.

Подачу води в Лозовій обмежили 25 лютого через порив на магістральному трубопроводі «Краснопавлівка – Лозова», в районі залізниці. Аварія сталася в кілометрі від мереж “Лозоваводосервіс”. Це не перша аварія на проблемному водопроводі за останні кілька місяців.

Як повідомляв Харків Times, 7 жовтня стався порив на магістральному водопроводі між містом Лозова та селищем Краснопавлівка.

У листопаді на ділянці магістрального водопроводу між селищем Краснопавлівка та містом Лозова відбулися два пориви поспіль. В результаті 60 тисяч жителів Лозової більше двох діб були без води.