Звання почесного громадянина Харкова тепер може присвоюватися посмертно

Харківська міська рада на своїй третій сесії VIII скликання затвердила Положення про почесних громадян міста.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з пленарного засідання сесії міськради.

«Згідно з документом, звання «Почесний громадянин міста Харкова» присвоюється один раз в житті і є довічним. У виключних випадках звання може бути присвоєно посмертно особам, які були обрані на посаду Харківського міського голови», – йдеться у документі.

У Положенні міститься широкий перелік заслуг, за які може бути присвоєно таке звання. Спеціально обумовлено, що почесним громадянам «надається щорічна міська стипендія», яка переходить до родичів після смерті удостоєного звання. Однак, «у випадку прийняття Харківською міською радою рішення про присвоєння звання посмертно родичі стипендію не отримують».

Депутат міськради Ігор Черняк (фракція Блоку Світличної «Разом!) Запропонував поширити пункт про посмертне присвоєння звання почесного громадянина на інших нині вже покійних видатних харків’ян, проте його пропозиція не зустріла підтримки серед депутатів.

Як повідомляв Харків Times, 30 грудня 2020 року на позачерговій сесії Харківська міськрада ухвалила рішення про увічнення пам’яті мера Харкова Геннадія Кернеса, який помер 16 грудня. Зокрема, було заплановано присвоєння йому посмертно звання почесного громадянина міста. Оскільки на той момент це звання не могло бути присвоєно посмертно, секретар міськради Ігор Терехов пообіцяв «опрацювати це питання юридично, обговорити на депутатських комісіях, виконкомі та прийняти виважені рішення у сесійній залі».